https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Se odpravljate na ribolov? Preverite, kdaj je poleti najboljši čas za to

21.7.2024  

Topli in dolgi poletni dnevi k jezerom in rekam privabljajo številne ribiče, ki si na trnek prizadevajo ujeti čim večjo ribo. Vendar se ob teh poletnih pogojih spremeni tudi vedenje rib, kar vpliva uspešnost ulova. Veste, kdaj je najboljši čas za ulov poleti?

1. Zgodnje jutro in pozni večer

Ribe so poleti najbolj aktivne v zgodnjih jutranjih urah in pozno zvečer, ko je temperatura vode nekoliko nižja. To obdobje omogoča ribam, da se izognejo najtoplejšim delom dneva in poiščejo hrano, ko je voda bolj prijetna. Jutranji ribolov običajno poteka med 5. in 9. uro, medtem ko je večerni ribolov najboljši med 19. in 22. uro.

2. Oblačni dnevi in rahla deževja

Oblačni dnevi in rahla deževja poleti pogosto izboljšajo pogoje za ribolov. Takrat je svetloba razpršena, kar ribam omogoča, da so bolj aktivne tudi sredi dneva. Poleg tega rahel dež znižuje temperaturo vode in povečuje raven kisika, kar spodbuja ribe k hranjenju.

3. Nočni ribolov

Nočni ribolov je poleti še posebej priljubljen med izkušenimi ribiči. V poletnih nočeh se temperatura vode zniža, kar privablja ribe bližje obali. Prav tako so v temi ribe manj previdne, kar povečuje vaše možnosti za ulov. Takšen ribolov je še posebej učinkovit za lovljenje plenilskih rib, kot so somi, ščuke in ostriži.

Drugi nasveti za uspešen ribolov poleti

Izberite prave lokacije

Poleti se ribe pogosto zadržujejo v globljih delih jezer in rek, kjer je voda hladnejša. Prav tako jih lahko najdete v bližini vodnih rastlin, kjer je več hrane in zavetja. Bodite pozorni na sence, ki jih ustvarjajo drevesa in druge strukture, saj ribe tam iščejo hladnejša območja.

Prilagodite vabe in tehnike

Poleti so ribe pogosto manj aktivne in izbirčne glede hrane. Uporabljajte sveže vabe in poskušajte različne tehnike ribolova, kot so muharjenje, lov z vabami ali vlačenje. Eksperimentirajte z različnimi barvami in vrstami vab, da ugotovite, kaj najbolje deluje v danih pogojih.

Poskrbite za svojo varnost in udobje

Poleti so visoke temperature lahko nevarne za ribiče. Poskrbite, da imate s seboj dovolj vode, nosite zaščitna oblačila in uporabljajte zaščito pred soncem. Prav tako je priporočljivo, da ribolov načrtujete v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ko je temperatura bolj znosna.

Foto: arhiv Pomurec 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.