https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes se ozrite v nebo in ne zamudite te edinstvene priložnosti

16.07.2024 ob 12:30  

Samo še danes lahko na nebu s prostim očesom opazujete pet planetov, Merkur, Venero, Mars, Jupiter in Saturn, ter Luno in Sonce.

Teh sedem nebesnih teles je vplivalo tudi na število dni v tednu (5 + 2 = 7), ki so jih uporabljali že Babilonci več stoletij pred našim štetjem pri sestavljanju Luninega koledarja.

V našem Osončju se nahaja osem planetov, Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun.

Mars bo mogoče najti s prostim očesom na severovzhodnem delu neba. Ob 3. uri zjutraj se bo nahajal na azimutu 77° in 14° nad obzorjem. Ko najdete Mars pa lahko v roke vzamete daljnogled in si ogledate še Uran, ki bo zelo blizu temu planetu.

Uran je sedmi planet v našem Osončju in je po oddaljenosti že tako daleč od Sonca, da ga s prostim očesom ni mogoče videti. Vendar pa bo ta planet, ki ga je drugače težko najti, tokrat lažje opazovati.

Za lažje iskanje Urana in Marsa si lahko pomagate tudi s programom Stelarium, spletno stranjo Heavens above in s knjigo Glej jih, zvezde!, za leto 2024.

Foto: Pixabay

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.