https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Toplotna obremenitev vztraja, temperature lahko narastejo do 37 stopinj Celzija

16.07.2024 ob 11:00  

Danes in jutri bo v Sloveniji prevladovalo sončno in precej vroče vreme. Jutri bodo predvsem v severnih krajih možne posamezne plohe in nevihte, poroča ARSO.


Danes bo sončno in vroče, s temperaturami med 30 in 37 °C.

Jutri bo pretežno jasno, več oblačnosti bo v severni Sloveniji, kjer bodo sredi dneva, popoldne in zvečer nastale posamezne plohe in nevihte. Na Primorskem bo zjutraj zapihala šibka burja, drugod bo pihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21 °C, na Primorskem okoli 24 °C, najvišje dnevne temperature pa od 28 do 34 °C, na Primorskem do 36 °C.

Vir: ARSO

Predvsem sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev. V četrtek in petek bo sončno, verjetnost za popoldanske plohe in nevihte bo majhna. Pihal bo veter vzhodnih smeri.

Število vročinskih valov narašča od leta 2000

Vir: ARSO


Graf prikazuje število vročinskih valov in njihovo največjo dolžino od leta 1950 do 2024. V Murski Soboti je razviden trend naraščanja števila in dolžine vročinskih valov čez desetletja.

Posebno izrazito je povečanje po letu 2000, ko so vročinski valovi postali pogostejši in daljši. Ta trend je v skladu s splošnim povečevanjem ekstremnih vremenskih pojavov, ki jih lahko pripišemo podnebnim spremembam.

Obdobje do 1980:

  • Redko pojavljanje vročinskih valov.
  • Le nekaj kratkih vročinskih valov, kar ponazarjajo rumeni stolpci.

Obdobje od 1980 do 2000:

  • Postopno povečevanje števila vročinskih valov.
  • Vročinski valovi so postali bolj pogosti in dolgi, saj so prisotni svetlo oranžni stolpci (6-9 dni).

Obdobje od 2000 do 2024:

  • Znatno povečanje števila vročinskih valov.
  • Pogostost daljših vročinskih valov je narasla, kar kaže prisotnost rdečih (9-12 dni) in temno oranžnih (12-15 dni) stolpcev.
  • Več let z več kot dvema vročinskima valoma na leto.
  • Največji vročinski valovi so se pojavili po letu 2000, z vrhuncem v zadnjih desetletjih.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.