https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji prvič zasledili tega nevarnega škodljivca

17.07.2024 ob 9:00  

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je potrdila prvo najdbo japonskega hrošča (Popillia japonica) v Sloveniji. Ta škodljivec, ki je v Evropski uniji uvrščen na seznam karantenskih škodljivcev rastlin, je bil najden v feromonski pasti na avtocestnem počivališču Lukovica.


Predvideva se, da je bil prinesen z vozilom iz severne Italije, kjer je japonski hrošč že razširjen.

Razširjenost in škodljivost Japonskega hrošča

Japonski hrošč, ki izvira iz severovzhodne Azije, je znan po svoji sposobnosti povzročanja obsežne škode na več kot 300 vrstah rastlin. Med njimi so vinska trta, koruza, češnje, jablane, breskve, nektarine, in številne druge kulturne in divje rastline. Hrošči objedajo listje, cvetove in plodove, medtem ko ličinke v zemlji poškodujejo korenine, predvsem travno rušo.

Preventivni ukrepi in program preiskave

Ker se hrošči pogosto širijo kot slepi potniki v vozilih, UVHVVR opozarja na pomembnost pravočasnega odkrivanja in izvajanja ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Slovenija vsako leto izvaja program preiskave za ugotavljanje navzočnosti japonskega hrošča, ki ga vodijo strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije v sodelovanju z oddelki za varstvo rastlin Kmetijsko gozdarskih zavodov Nova Gorica, Novo mesto in Maribor ter Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Postavili so dodatne pasti

Preiskave potekajo s pomočjo feromonskih pasti, ki so postavljene na lokacijah z visokim tveganjem vnosa hroščev, kot so počivališča ob avtocestah in letališča. Ob odkritju hrošča na počivališču Lukovica so strokovnjaki postavili dodatne pasti in začeli preiskavo okolice v krogu enega kilometra.

Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni

UVHVVR poziva prebivalce, naj bodo pozorni na morebitno navzočnost japonskih hroščev in poškodbe na rastlinah, ki bi jih lahko povzročili. Vsak sum je treba takoj javiti UVHVVR, da se lahko pravočasno izvedejo potrebni ukrepi za zaščito rastlin in preprečitev širjenja tega škodljivca.

Foto: Gov.si

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.