https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poletna vročina in tropske noči v Pomurju: 18 vročih dni v Lendavi

17.07.2024 ob 15:00  

Vremenski podatki za letošnje poletje kažejo, da se Pomurje sooča z izjemno visokimi temperaturami tako podnevi kot ponoči. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) je Lendava med 1. junijem in 16. julijem 2024 zabeležila kar 18 dni, ko so temperature presegle 30 stopinj Celzija, kar je eno najvišjih števil vročih dni v Sloveniji v tem obdobju.


Poleg Lendave so visoke temperature zaznali tudi v Murski Soboti, kjer so imeli 16 vročih dni. Poleg vročih dni pa Pomurje beleži tudi številne tropske noči. V Lendavi je bilo zabeleženih 8 tropskih noči, ko se temperatura ni spustila pod 20 stopinj Celzija.

Vročinski val v Pomurju

Vročinski valovi so vse pogostejši pojav, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Pomurje, kot ena izmed najbolj izpostavljenih regij, čuti posledice teh sprememb. Letošnje poletje se izkaže kot eno izmed najbolj vročih, kar je zaskrbljujoče za prebivalce in kmetijstvo, ki je srce tega območja.

Statistika vročih dni in tropskih noči

Podatki ARSO za obdobje od 1. junija do 16. julija 2024 kažejo, da je bilo v Sloveniji več krajev z visokim številom vročih dni in tropskih noči. Največ vročih dni je bilo zabeleženih v Črnomlju (24), sledijo Cerklje (21) in Metlika (20). V Pomurju pa so se z visokimi temperaturami soočali v Lendavi (18 vročih dni) in Murski Soboti (16 vročih dni).

Poleg vročih dni, so tropske noči prisotne predvsem v obalnih in vinogradniških predelih Slovenije, kjer izstopa Koper Kapitanija s 25 tropskimi nočmi in Vedrijan z 18 tropskimi nočmi. V Lendavi in Jeruzalemu je bilo 8 tropskih noči, na Sotinskem bregu pa 6.

 

Pomen pripravljenosti in ukrepov

Pomurje mora biti pripravljeno na pogostejše vročinske valove in tropske noči, saj te temperature lahko negativno vplivajo na zdravje ljudi, še posebej ranljivih skupin, kot so starejši in otroci.

Pomembno je izvajati ukrepe za blažitev posledic vročine, kot so vzpostavitev hladilnih centrov, osveščanje prebivalcev o pomembnosti hidracije in zaščite pred soncem, ter prilagoditev delovnih urnikov na prostem.

Prilagoditev kmetijstva

Kmetijstvo v Pomurju, ki je ključno za lokalno gospodarstvo, mora prav tako sprejeti ukrepe za soočanje z vročinskimi valovi. Uporaba sodobnih namakalnih sistemov, sajenje odpornih sort rastlin in prilagoditev kmetijskih praks so ključni koraki za ohranjanje pridelkov in zmanjšanje škode zaradi visokih temperatur.

Foto: Arhiv Pomurec

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.