https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Potrdili virus, ki je povzročil množični pogin rib v Pomurju

18.07.2024 ob 9:15  

V občini Apače je v enem ribniku poginilo med 600 in 800 kilogramov krapov. 


Virus, ki je prejšnji teden v dveh jezerih na Hrvaškem povzročil množičen pogin krapov, so po poročanju portala N1 potrdili tudi pri nas. Slovenski ribiči so v zadnjem tednu širjenje virusa skušali preprečiti s postavitvijo veder z razkužili ob jezerih in ribnikih. 

Ta zelo patogen virus napade vrste krapa in lahko izbriše celotno populacijo v posameznem ribniku ali jezeru. Bolezen povzroča virus iz družine Herpesviridae, znan kot koi herpesvirus. Je endemična bolezen, kar pomeni, da se občasno pojavlja v določenih geografskih območjih, kjer je že bila prisotna.

Kot so povedali za portal N1 na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so virus potrdili v enem izmed ribnikov v občini Apače, ki ga upravlja zasebnik, in ne ribiška družina. Poginilo je med 600 in 800 kilogramov krapov. V omenjenem ribniku so sicer dvakrat tedensko organizirali ribiške tekme. 

Okužene ribe lahko kažejo znake stresa, neješčnost, letargijo, spremembe na koži in škrgah, kot so razjede in povečano izločanje sluzi. Bolezen se hitro širi med ribami, še posebej v gostih populacijah.

Zaradi izbruha virusa je zdaj prepovedano premikanje živih rib iz ali v ribnik, lastnik pa mora na vhodu namestiti razkuževalno bariero. 

Foto: Freepik (slika je simbolična)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2024 ob 10:12 gost

      Virus je v vaši glavi. Poginile so zato ker je prevroče pa nimajo dovolj kisika v teh posranih stoječih vodah.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2024 ob 11:52 ribič gost

      Točno tako kot je zapisal ta zgornji komentator. To se redno dogaja ko so dalj čas ekstremno visoke temperature zraka, vode se močno segrevajo in posledično zmanjkuje kisika, to ve vsak povprečen ribič, vse druge teorije in znanstvene ugotovitve, si nekam zataknite.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2024 ob 19:50 gost

      Pa pritok sveze vode pride prav bogat z kisikom . Cudo da se kaj prezivi v teh umetnih jezerih povejmo to so mlake za race in ostalo vodno perad ne pa za ribe.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.07.2024 ob 1:01 Lux gost

      Saj so si pri kurah tudi izmislili kvazi gripo, zato da zdaj farmacija služi na obveznih cepivih.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.