https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Napotki za ravnanje ob požaru: Kako zaščititi zdravje in varnost?

19.07.2024 ob 10:00  

Nedavni požari v Sloveniji so nas ponovno opozorili na nevarnosti, ki jih prinašajo požari, in na pomen ustreznega ravnanja v takih situacijah. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil vrsto nasvetov za zaščito zdravja in varnosti prebivalcev ob požarih. Sledite tem priporočilom, da zmanjšate tveganje za škodljive vplive na zdravje.


Ob požaru nastanejo različne škodljive snovi, ki so odvisne od materialov, temperature in drugih pogojev pri gorenju. Te snovi lahko vstopijo v naše telo z vdihavanjem, zaužitjem hrane ali vode in imajo lahko takojšnje ali zakasnele posledice za zdravje.Posebej ogroženi so dojenčki, otroci, nosečnice, starejši ljudje, bolniki z boleznimi srca, ožilja in dihal ter sladkorni bolniki.

Splošna priporočila za prebivalce:

  • Ves čas upoštevajte navodila ekip za reševanje in Uprave RS za zaščito in reševanje.
  • Izogibajte se prizadetih območij!
  • NE ZADRŽUJTE SE V BLIŽINI POŽARA! Če ste na zadimljenem območju, se čim prej umaknite. Dokler ste tam, zaščitite dihala z obrazno masko, ki dobro tesni, in kožo z oblačili.
  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. Če čutite pekoč občutek na koži, se umijte z vodo in milom, pri pekočinah na sluznici pa izpirajte s čisto tekočo vodo.
  • Če ste bili izpostavljeni materialom, ki so nastali pri požaru, odstranite kontaminirana oblačila, jih shranite v plastično vrečko in se temeljito umijte z milom in vodo.
  • Če je v okolici še vedno vonj po požaru, se zadržujte v zaprtih prostorih ali izven območja. Zadrževanje v zaprtih prostorih je začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal počasi izenačijo z zunanjimi.
  • Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, povezanih s požarom, ter zmanjšajte izpostavljenost izpustom v zrak s premikanjem proti vetru ali stran od pogorišča.
  • Delce, ki so lahko onesnaženi, lahko zaužijemo preko hrane. Priporočamo, da vrtnin in sadja, ki so bili izpostavljeni požaru, ne uživate. To velja tudi za ostale plodove do nadaljnjih navodil.
  • Upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda glede uporabe pitne vode. Lastniki kapnic naj pred padavinami preusmerijo vodo iz onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo.

S temi ukrepi lahko zmanjšate tveganje za škodljive vplive požarov na vaše zdravje in varnost.

Foto: Arhiv Pomurec, Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.