https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Varnost živil v vročini: Na kaj moramo biti pozorni?

10.8.2024  

V vročih dneh je še posebej pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano. Kot opozarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, sta pri piknikih na prostem higiena in pravilna priprava hrane bistveni za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano.


Pomembne smernice za varno ravnanje s hrano

V obdobju visokih temperatur in pri pripravi hrane na prostem je ključnega pomena vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra toplotna obdelava ter shranjevanje živil na primerni temperaturi. Poleg tega je nujna uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni povsod - v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje, zato je vzdrževanje čistoče izredno pomembno.

Ločevanje surovih in kuhanih živil

Ker surova živila, zlasti meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo nevarne mikroorganizme, je nujno ločevanje surovih in kuhanih živil. Uprava svetuje uporabo ločene opreme in pripomočkov za pripravo surovih živil ter shranjevanje živil v zaprtih posodah, da se prepreči stik med surovimi in predelanimi živili.

Dobra toplotna obdelava

Učinkovita toplotna obdelava uniči skoraj vse nevarne mikroorganizme, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Študije kažejo, da je kuhanje pri temperaturi 70 stopinj Celzija ključno za varnost živil. Posebno pozornost je treba nameniti živilom, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.

 

Primerna temperatura shranjevanja živil

Živila je treba hraniti na primerni temperaturi, saj se mikroorganizmi lahko hitro razmnožijo, če jih hranimo na sobni temperaturi. Rast mikroorganizmov upočasnijo ali ustavijo temperature pod petimi stopinjami Celzija ali nad 60 stopinjami Celzija. Kljub temu se nekateri nevarni mikroorganizmi lahko množijo tudi pri temperaturah pod petimi stopinjami Celzija.

Dodatni nasveti za varno ravnanje s hrano

Uprava svetuje, da kuhanih živil ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri, da jih takoj shranimo v hladilnik, da kuhana živila ostanejo vroča do postrežbe ter da živil ne shranjujemo predolgo, tudi če so v hladilniku. Zamrznjenih živil ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Surova živila, vključno z vodo in rižem, so lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Strupene kemikalije se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. Tveganje zmanjšamo s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem z neoporečno vodo in lupljenjem živil.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2024 ob 21:22 Lendavski nadvojvoda gost

      Pozoren sem na hladilnik,na pivo.Vodka pa je najboljša iz zamrzovalnika.Za več nasvetov sem tukaj z vami .P.s.je Károly cvoknu.....?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.