https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Subvencije za sončne elektrarne: izkoristite subvencije za nakup!

2.8.2024  

Ali razmišljate o namestitvi sončne elektrarne? Potem je sedaj pravi čas za nakup, saj je Borzen objavil nov javni poziv, po katerem je na voljo kar za 30 milijonov evrov subvencij za sončne elektrarne.

Sončni žarki lahko s pomočjo sončne elektrarne brezplačno ustvarjajo elektriko za vaš dom, na ta način pa vam omogoča prihranke pri računih za električno energijo. Glede na to, da je v letu 2024 ogromno novosti pri obračunu električne energije, boste z namestitvijo sončne elektrarne prihranili tudi ogromno skrbi.

Novost v letu 2024 pa je tudi nov javni poziv za subvencije za sončne elektrarne JP SO-02, ki ga je v mesecu juniju objavila družba Borzen. Namenjen je vsem tistim gospodinjstvom, ki se bodo priklopila po novem sistemu in so vlogo oddali po 31. decembru 2023.

Na tem mestu smo zbrali ključne informacije o subvencijah, njihovi višini in kdo se sploh lahko prijavi na javni poziv.

Kaj so subvencije za sončne elektrarne?

Subvencija za sončne elektrarne je oblika finančne pomoči, ki jo država ponuja vsem investitorjem za nakup sončne elektrarne. Njen glavni namen je spodbujanje pozitivne okoljske politike in s tem zmanjšanje vpliva na okolje, investitorji pa si z njo lahko bistveno zmanjšajo višino začetne investicije.

V Sloveniji je za podeljevanje subvencij za sončno elektrarno odgovorna družba Borzen. Ta je v mesecu juniju 2024 objavila nov javni poziv JP SO-02, s katerim zagotavlja finančne spodbude za postavitev sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom ali brez po novi zakonodajni shemi.

Subvencije za sončne elektrarne še nikoli niso bile tako visoke

Ko je govora o novem javnem pozivu, je najbolj razveseljivo dejstvo, da subvencije za sončne elektrarne še nikoli niso bile tako visoke kot sedaj. Družba Borzen je temu namenila kar 30 milijonov evrov, od tega 25 milijonov za individualne elektrarne in 5 milijonov za skupnostne elektrarne. Višina subvencij se torej bistveno razlikuje od tiste po starem sistemu neto meritev.


Za individualne elektrarne znaša:

  • 675 evrov za en kilovat inštalirane nazivne moči naprave z baterijskim hranilnikom, vendar ne več kot 40 % upravičenih stroškov;
  • 250 evrov za en kilovat inštalirane nazivne moči naprave brez baterijskega hranilnika, vendar ne več kot 25 % upravičenih stroškov.


Za skupnostno samooskrbo:

  • 725 evrov za en kilovat inštalirane nazivne moči naprave z baterijskim hranilnikom, vendar ne več kot 40 % upravičenih stroškov;
  • 300 evrov za en kilovat inštalirane nazivne moči naprave brez baterijskega hranilnika, vendar ne več kot 30 % upravičenih stroškov.

 

Končna višina subvencije je torej v veliki meri odvisna od tega, kako velika je sončna elektrarna. Izračun njene velikosti in števila sončnih panelov je zato pri tem ključnega pomena.

Upravičeni stroški posamezne naložbe

Pri subvencijah je ključnega pomena tudi podatek, da gre za enkratno denarno pomoč, ki je namenjena izključno nakupu in namestitvi sončne elektrarne. Med upravičene stroške naložbe tako sodijo:

  • nakup in vgradnja naprave za proizvodnjo elektrike,
  • nakup in vgradnja naprave z baterijskim hranilnikom,
  • pripadajoča električna inštalacija in oprema,
  • priprava in izvedba gradbenih, obrtniških in instalacijskih del.


Kdo je upravičen do subvencije za sončno elektrarno

In sedaj se vam verjetno že poraja vprašanje, ali lahko subvencijo za sončno elektrarno prejmete tudi vi. Odgovor je vsekakor pritrdilen, saj na novem javnem pozivu JP SO-02 lahko sodeluje vsaka fizična oseba, ki je investitor in:

  • lastnik ali solastnik zemljišča, na katerem stoji stavba, ki bo samooskrbovana s proizvedeno električno energijo;
  • ali etažni lastnik ali solastnik zemljišča, na katerem stoji posamezni del stavbe, ki bo samooskrbovan s proizvedeno električno energijo;
  • ali družinski član lastnika ali solastnika zemljišča. Na katerem stoji stavba ali posamezni del stavbe, ki bo samooskrbovan s proizvedeno električno energijo.

Ob tem upoštevajte tudi, da je subvencijo mogoče pridobiti le za naložbe, izvedene od 1.1.2024 naprej. Naprava mora ob oddaji vloge že obratovati, distribucijski operater pa jo mora po 1.1.2024 registrirati kot končnega odjemalca s samooskrbo po novi uredbi o samooskrbi.

Oddaja vloga

Če želite pridobiti subvencijo za sončno elektrarno, je pomemben pogoj seveda tudi popolna in pravočasno oddan vloga.
Vse vloge je mogoče oddati od 17.6.2024 naprej, in sicer kar z izpolnitvijo obrazca v spletni aplikaciji družbe Borzen. Vloga mora ob oddaji vsebovati vse potrebne podatke, poleg tega pa boste morali priložiti tudi naslednja dokazila:

  • račun za nakup in montažo,
  • dokazilo o plačilu celotnega računa,
  • soglasje za priključitev,
  • pogodba o uporabi sistema,
  • v primeru skupnostne samooskrbe tudi pogodba o ustanovitvi samooskrbne skupnosti in seznam odjemalcev.

Sedaj veste vse, kar morate vedeti o najnovejših subvencijah za sončno elektrarno. Preostane vam le še, da izberete preverjenega in zanesljivega ponudnika sončnih elektrarn in se prijavite na javni poziv. Pohitite, količina denarja je omejena.

*Oglasni prispevek 

    Fotogalerija