https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Ta »plevel«, ki ga vztrajno odstranjujemo je zdravilen in okusen

25.8.2024  

Portulak ali tolščak je rastlina, ki jo večina vrtičkarjev vztrajno puli iz svojih vrtov. Naj pa bi bil zelo uporaben v kuhinji in izredno okusen, predvsem pa zelo zdrav.

Navadni tolščak ali portulak je nizka, razvejana rastlina s precej debelimi, okroglimi in mesnatimi stebli. Stebla so lahko svetlozelene ali rdečkaste barve, listi pa so mesnati, debeli in sočni. Rastlino, ki sicer moti večino vrtičkarjev pri nas, ponekod celo namensko vzgajajo, saj ima največjo vsebnost omega-3 maščobnih kislin, poleg tega pa tudi veliko antioksidantov, vinaminov in mineralov. Kar pa vas bo presenetilo je, da ima kar sedemkrat več beta karotena kot korenje. 

Izvira iz Perzije in Indije, kot zdravilno rastlino pa so jo uporabljali že v stari Grčiji, saj naj bi pomagala pri povišanem krvnem tlaku.

Mladi listi so blagega, kislo-slanega in aromatičnega okusa, zato se da iz njih pripraviti odlično solato, starejše pa je dobro prekuhati. Ponekod jih uporabljajo v rižotah, stirfryih in podobnih jedeh.  Lahko ga pripravimo le s krompirjem, zelenjavo ali pripravimo juho. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2024 ob 14:07 gost

      Dajte komentarje pod zelena točka na sejmu ,da povejmo mnenje o tej s subvencijami nafilani družbi itd...

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2024 ob 14:17 gost

        Za kakšnega grosističnega prodajalca sadja in zelenjave se ima zelena točka ,če je vsaka trgovina cenejša od njih .Delajte rajši reklamo pridelovalcem ,ki jim za mali denar prodajajo in dolgo čakajo na svoj denar...

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2024 ob 14:14 Bio nateg 23 gost

      do zdaj tukaj ta rastlina ni rasla , zdaj pa na enkrat zelo uzitna.... najbolj raste ko se travo posprica z bomefektom vse zgori ta trava pa potem, na tem mestu zelo zelo raste, preverjeno pa dober tek vsem skupaj :)

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.08.2024 ob 15:11 Ghost gost

      Lahko se pridete past kot ovce

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.08.2024 ob 16:29 gost

      Prosim, če tisti, ki je pisal ta članek pride k nam in si ga zastonj nabere...pa ga prodaja ali pa ga poje sam. Ne mi flancat z takimi izjavami.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.08.2024 ob 16:50 gost

      Seveda je okusna,vsaka trava se lahko skuha in požre,pa dober tek in ne posiljujte toliko ljudi z tem sranjem.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.08.2024 ob 16:54 gost

      Če što šče friški tolščak naj pride in si ga nabere kot motovilec, vsaj ne bo potrebno z taligami voziti na odpad.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.