https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Kako poskrbeti za svoj vrt v avgustu?

18.8.2024  

Avgust je eden izmed najlepših mesecev za vrtnarje. Rastline so v polnem razcvetu, žetve so v polnem teku, hkrati pa je to tudi čas, ko je potrebno poskrbeti za nekaj ključnih opravil, da bo vrt ostal zdrav in ploden tudi v preostalem delu sezone. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako poskrbeti za svoj vrt v avgustu.

Zalivanje in mulčenje

Avgust prinaša visoke temperature, ki lahko hitro izsušijo zemljo. Redno zalivanje je zato ključno, še posebej za rastline, ki so v polni rodnosti. Najbolje je zalivati zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje in je izhlapevanje manjše.

Mulčenje je odličen način za ohranjanje vlage v tleh. Organski materiali, kot so slama, seno ali listje, so idealni za prekrivanje tal okoli rastlin. Mulčenje pa ne le, da ohranja vlago, temveč tudi preprečuje rast plevela in izboljšuje strukturo tal.

Obrezovanje

Avgust je čas za obrezovanje številnih rastlin. Odstranite vse odcvetele cvetove in poskrbite, da grmi in drevesa ohranijo lepo obliko, saj to spodbuja tudi rast novih poganjkov in lahko podaljša cvetenje pri nekaterih vrstah.

Pobiranje pridelkov

Gre za eno najprijetnejših opravil v avgustu. Redno pregledujte rastline in pobirajte zrele plodove, kot so paradižniki, kumare, bučke in paprike. To ne le preprečuje prezrelost in gnitje, temveč tudi spodbuja rast novih plodov.

Boj proti škodljivcem in boleznim

Visoke temperature in vlaga lahko povzročijo razmah škodljivcev in bolezni. Redno pregledujte rastline za znake škodljivcev, kot so listne uši, pršice in polži. Uporabljajte naravne insekticide ali mehanske metode odstranjevanja, kot so ročno pobiranje polžev ali uporaba insektnih pasti.

Bolezni, kot so plesni in gnilobe, se lahko hitro razširijo v toplem in vlažnem vremenu. Odstranite okužene dele rastlin in poskrbite za dobro prezračevanje med rastlinami. Pri zalivanju pazite, da ne močite listov, saj to lahko spodbuja razvoj bolezni.

Gnojenje in priprava na jesen

Rastline v avgustu potrebujejo dodatna hranila za dokončanje rasti in razvoj plodov. Uporabite organska gnojila ali kompost za obogatitev tal. Pazite, da ne pretiravate z dušikom, saj lahko to povzroči bujno rast listov na račun plodov.

Avgust je tudi čas za razmišljanje o jesenskih zasaditvah. Pripravite gredice za setev jesenskih pridelkov, kot so špinača, radič, rukola in zimski solatniki. Redno prekopavajte in rahljajte zemljo ter dodajajte kompost, da bo pripravljena za nove zasaditve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.