https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Veste, kakšno vrednost nosi zlata paraolimpijska medalja?

14.8.2024  

To poletje se svet znova združuje ob velikih športnih dogodkih, poletnih olimpijskih in paraolimpijskih igrah, kjer se na tisoče športnikov iz vsega sveta zbere na enem mestu, da bi se pomerilo v različnih disciplinah, osvajalo medalje in postavljalo nove mejnike v zgodovini športa. Paraolimpijske igre, ki so nasporedu konec avgusta, pa so že dolgo znane po tem, da ne prinašajo samo športno vznemirjenje, ampak tudi navdih in občudovanje za človeško vztrajnost, moč in pogum.

Eden izmed največjih simbolov olimpijskih in paraolimpijskih iger je zlata medalja. Sanje vsakega športnika so, da bi stal na najvišji stopnički in okoli vratu nosil ta prestižni kos kovine, ki predstavlja ne le zmago, temveč tudi leta napornega dela, odpovedovanja in neizmerne predanosti. Toda kolikšna je dejanska vrednost te zlate medalje?

Čeprav se zdi, da so zlate medalje narejene iz čistega zlata, v resnici ni tako. Zlate medalje iz čistega zlata se na olimpijskih igrah ne podarjajo več že od leta 1912. Zlata paraolimpijska medalja je podobno kot zlata olimpijska medalja večinoma izdelana iz srebra in prevlečena s plastjo pravega zlata. Zlata olimpijska in paraolimpijska medalja vsebuje približno 6 gramov zlata, preostanek pa je sestavljen iz srebra. Zaradi te sestave se materialna vrednost zlate medalje ocenjuje na približno od 800 do 900 evrov, odvisno od trenutnih cen plemenitih kovin na trgu. Če bi bila medalja narejena iz čistega zlata, pa bi se njena vrednost gibala okoli 40 tisoč evrov.

Slika je simbolična, foto: Freepik

Vendar zlata paraolimpijska medalja presega zgolj njeno materialno vrednost. Za športnike je medalja simbol neizmerne predanosti, napora in uspeha na največjih svetovnih športnih prireditvah ter prinaša čast ne le posamezniku, temveč tudi celotni državi, ki jo predstavlja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.