https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Jeruzalemu so postavili klopotec

17.08.2024 ob 6:05  

V prleških vinogradih že zori grozdje in kaj kmalu se bo začela trgatev. Predniki so v tem času v svojih vinogradih postavljali klopotce, ki so s svojim zvokom odganjali ptiče, ki so zobali sladke grozdne jagode. Nekoč pred leti so si vinogradniki klopotce naredili sami iz različnega lesa.


Tako so tudi člani Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub prleških babic z dedki in vnuki in ob prisotnosti vinske kraljice Martine 21., Sandre Kaučič, ki prihaja iz vinogradniške družine Kaučič iz Gresovščaka pri Ljutomeru. Poleg dela v domačem vinogradu je aktivna in dejavna na drugih področjih. Vsi skupaj so z združenimi močmi postavili klopotec.

 

Za vinogradnike člane Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in člane Kluba prleških babic in dedkov je bilo to lep vinogradniški dogodek. Klopotec so postavili v nedeljo, 4. avgusta, na slikovitem vinorodnem območju na Jeruzalemu nedaleč stran od tamkajšnje cerkve.

Klopotec že veselo poje svojo »pesem« in njegov zvok se slišali daleč na okrog po Prlekiji. Vsi skupaj tako ohranjajo tradicijo postavljanja klopotca na Jeruzalemu pri mestu Ljutomer. Za kulturni program pa so poskrbeli kvartet Jeruzalem in ljudska godca Bojan Šeruga in Aljaž Stajnko. Zgodovino klopotce je vsem zbranim predstavila Milena Borko. Poskrbljeno je bilo tudi za jedačo in pijačo.

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2024 ob 6:41 Prlek gost

      Tan tudi sodi. Ne pa sred trga v lotmerki. Ovi so čist zmesani

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2024 ob 8:42 štajerec gost

        Na Jeruzalemu so postavili klopotec da bo klopotal v ljutomeru pa ne bo dovolil spanja !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2024 ob 8:29 gost

      Ka je tota stora baba povsodik poleg?😩

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.