https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdo so organizmi, ki ustvarjajo svetlobno čarovnijo v morju?

17.08.2024 ob 6:00  

Poletni večeri ob morju so že sami po sebi nekaj posebnega, ko pa se na gladini vode pojavi skrivnostna svetloba, ki kot zvezdni prah lebdi pod površjem, postane izkušnja resnično čarobna. Ta pojav, ki k obali in na pomole privablja številne turiste, je posledica bioluminiscence planktona – naravnega pojava, kjer organizmi sevajo svetlobo.


Kaj je bioluminiscenčni plankton?

Bioluminiscenca je sposobnost nekaterih organizmov, da proizvajajo in oddajajo svetlobo. Med planktonom, ki sije v temnih poletnih nočeh, so najpogostejši drobni morski organizmi, imenovani dinoflagelati. Ti enocelični organizmi imajo posebne kemijske reakcije, pri katerih sodelujeta encim luciferaza in molekula luciferin. Ko so ti organizmi izpostavljeni dražljajem, kot so gibanje vode ali stik z drugimi organizmi, začnejo sijati v modri ali zelenkasti barvi.

Pojav, ki očara

Ob pogledu na svetlečo morsko gladino, ki jo premikajo valovi, obiskovalci pogosto doživijo občutek začudenja in očaranosti. Svetloba, ki jo proizvaja plankton, ustvarja iluzijo, kot da bi morje žarelo pod zvezdnatim nebom. Plavanje v takem morju, kjer vsak gib ustvari svetlobno sled, zato za mnoge predstavlja nepozabno doživetlje.

Zakaj se plankton sveti?

Svetleči plankton ima več funkcij. Ena od teorij je, da svetloba pomaga pri obrambi pred plenilci. Ko se plankton sveti, lahko zmede ali prestraši plenilce, ali pa celo privabi večje plenilce, ki napadejo manjše napadalce. Druga teorija pa pravi, da bioluminiscenca pomaga planktonu privabljati partnerje za razmnoževanje.

Kje in kdaj lahko opazujemo ta pojav?

Pojav bioluminiscence je značilen za toplejša morja in se pogosto pojavlja v poletnih mesecih, ko je temperatura vode višja. V Sredozemlju, zlasti ob jadranski obali, so taki poleti zelo pogosti. Svetleč plankton se najpogosteje pojavlja v mirnih, zavarovanih zalivih ali lagunah, kjer ni premočnega valovanja.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.