https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Pet zdravilnih zelišč, ki jih nabiramo avgusta

16.8.2024  

V Sloveniji imamo bogato tradicijo nabiranja zdravilnih zelišč, ki so že stoletja del ljudske medicine. Avgust je idealen čas za nabiranje številnih zelišč, saj so v tem obdobju v polnem razcvetu in polna zdravilnih učinkovin. V tem članku predstavljamo pet zelišč, ki jih lahko avgusta najdete na naših travnikih in gozdovih, ter njihove zdravilne lastnosti.


1. Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Kje jo najdemo: Šentjanževko lahko najdemo na sončnih travnikih, robovih gozdov in obcestnih jarkih.

Zdravilne lastnosti: Šentjanževka je ena najbolj znanih zdravilnih rastlin, ki se uporablja za lajšanje depresije, tesnobe in nespečnosti. Ima tudi protivnetne lastnosti in pomaga pri celjenju ran ter opeklin. Iz šentjanževke pripravljamo čaje, tinkture in olja, ki jih lahko uporabimo za zunanjo ali notranjo uporabo.

2. Bazilika (Ocimum basilicum)

Kje jo najdemo: Baziliko večinoma gojimo na domačih vrtovih, lahko pa jo najdemo tudi v naravi, kjer uspeva na toplejših, sončnih mestih.

Zdravilne lastnosti: Bazilika je odlična za prebavne težave, saj spodbuja prebavo in zmanjšuje napihnjenost. Ima tudi protibakterijske in protivnetne lastnosti. Poleg tega blaži glavobole in deluje pomirjevalno. Listi bazilike se uporabljajo sveži ali posušeni, pogosto pa jih dodajamo jedem kot začimbo.

3. Trpotec (Plantago major)

Kje ga najdemo: Trpotec je pogost na travnikih, ob poteh in na gozdnih jasah.

Zdravilne lastnosti: Trpotec je znan po svojem močnem protimikrobnem in protivnetnem delovanju. Pomaga pri celjenju ran, pikih insektov, vnetjih kože in dihalnih težavah. Iz svežih listov trpotca lahko pripravimo obkladke za rane ali čaje za pomiritev kašlja in lajšanje bronhitisa.

4. Rman (Achillea millefolium)

Kje ga najdemo: Rman raste na suhih travnikih, ob poteh in na gozdnih robovih.

Zdravilne lastnosti: Rman se tradicionalno uporablja za lajšanje menstrualnih bolečin, zaustavljanje krvavitev in pospeševanje prebave. Njegovi cvetovi in listi vsebujejo snovi, ki delujejo protivnetno, antiseptično in spodbujevalno na prekrvavitev. Rmanov čaj ali tinktura se uporabljata za notranjo uporabo, obkladki pa za zunanje rane in kožne težave.

5. Tavžentroža (Centaurium erythraea)

Kje jo najdemo: Tavžentroža uspeva na sončnih travnikih, pašnikih in robovih gozdov.

Zdravilne lastnosti: Tavžentroža je znana po svoji grenki snovi, ki spodbuja izločanje želodčnega soka, s čimer pomaga pri prebavnih težavah, kot so zgaga, napihnjenost in pomanjkanje teka. Prav tako pomaga pri razstrupljanju telesa. Uporablja se predvsem v obliki čaja ali tinkture.

Z nabiranjem zelišč v naravi ohranjamo stik z naravo in njeno močjo, hkrati pa si zagotavljamo naravne pripomočke za ohranjanje zdravja. Pomembno je, da zelišča nabiramo pravilno in odgovorno, ter da jih ne prepoznamo le po videzu, ampak tudi po času nabiranja in načinu uporabe. Avgust je mesec, ko so številna zelišča v polnem razcvetu, zato je to idealen čas za njihovo nabiranje in sušenje.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2024 ob 18:56 Darja gost

      Slika pod Šentjanževko je napačna. Na sliki je Zlatica, ki je strupena.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2024 ob 7:05 Brko gost

      Marš u kurac.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2024 ob 7:47 Katja gost

      Širite nevarne in nepreverjene informacije.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.