https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Počastili Prekmurce s položitvijo venca v Črenšovcih

Črenšovci, 16.08.2024 ob 19:30  

Danes, 16. avgusta, en dan pred državnim praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je v Črenšovcih potekala slovesnost s položitvijo venca pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega.  


V Občini Črenšovci tradicionalno polagajo venec pred spomenik Jožefa Klekla starejšega. S tem izkazujejo čast temu narodnemu duhovniku in buditelju, uredniku verskega tiska in Novin, časopisa, ki je imel v tistem času pomembno vlogo pri spodbujanju slovenske narodne zavesti. Ob tem za Prekmurce zelo pomembnem prazniku je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar pred občinsko stavbo pri spomeniku Jožefa Klekla starejšega položila venec.

Tako v občini Črenšovci vse od ustanovitve prekmurskega praznika prav vsako leto na občinski proslavi praznujejo praznik priključitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kar jim pomeni veliko čast in priznanje. Praznovanja s prisotnostjo predsednice države, Nataše Pirc Musar, pa so bila toliko slovesnejša in odmevnejša. Zbrane sta nagovorila županja Občine Črenšovci Vera Markoja in poslanec državnega zbora ter častni občan Občine Črenšovci Jožef Horvat. Obenem županja vabi tudi na dogodke v Občini Črenšovci v mesecu oktobru, s katerimi bodo obeležili Kleklovo leto ob 150. letnici njegovega rojstva. 

»Danes s tega mesta ponovno sporočam, da je tukaj v Prekmurju dovolj prostora za vse ljudi dobre volje. Mi spoštujemo materni jezik vsakogar, spoštujemo narodno pripadnost vsakogar. Naredili pa bomo vse, da se bo tudi tukaj v naslednjih stoletjih slišal Kleklinov glas, da se bo torej tukaj slovensko govorilo in prekmurski gučalo,« je v svojem nagovoru izpostavil Jožef Horvat. 

Županja Občine Črenšovci Vera Markoja in predsednik Ustanove fundacije Jožefa Klekla st., dr. Andrej Hozjan sta prav tako podelila priznanja in nagrade zlatim maturantom iz Občine Črenšovci. Priznanja so dobili Tilen Vehab iz Žižkov, ki je obiskoval Dvojezično srednjo šolo Lendava, Gašper Lebar iz Srednje Bistrice, ki je obiskoval Srednjo poklicno in tehniško šolo Murska Sobota in Tjaša Kustec iz Gornje Bistrice, ki je obiskovala Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer.

Ob dogodku je potekal tudi krajši kulturni program, kjer so se predstavili z recitali v katerih je bil slišan Kleklov glas.

Osrednja regijska slovesnost pa se bo odvila danes na prireditvenem prostoru pred gradom v Beltincih. Slavnostna govornica bo Urška Klakočar Zupanćič, predsednica državnega zbora. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2024 ob 14:39 gost

      So spet meglo mešali.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.