https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Ob prekmurskem prazniku v Beltincih potekala osrednja slovesnost

Beltinci, 17.08.2024 ob 8:00  

Včeraj, 16. avgusta, je pri gradu v Beltincih potekala osrednja regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostna govornica je bila Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije.

Pri gradu v Beltincih je potekala letos osrednja regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. slavnostna govornica je bila predsednice Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urške Klakočar Zupančič. 

V umetniškem programu z naslovom Med zemljo in nebom – razsežnosti prekmurske duše, scenaristke in režiserke Mateje Kokol, so nastopili Marko Banda in priložnostna glasbena zasedba, vokalna skupina BeleTinkeDominik Bagola – BalladeroSamo BudnaNina DominkoReginaSabina CvilakSaša BrezovšekVladimir VlaškalićJure Šimonka in Dario Varga pa so interpretirali poezijo. 

Kratke izjave v video posnetkih so med drugim podali Alenka Artnik, vrhunska potapljačica na vdih, ki premaguje meje mogočega in deluje v okviru Potapljašega društva Murska Sobota, svetovno priznana prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc in dijaki iz prekmurskih krajev, ki so za proslavo svoja razmišljanja o Prekmurju strnili v verzificirane misli.

Občinska prireditev se je začela pred občinsko stavbo v Črenšovcih, kjer je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar položila venec k spomeniku Jožefu Kleklu starejšemu.

Prireditev se je nato nadaljevala pri gradu v Beltincih. Slovesnosti so se udeležili med drugim tudi praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij, nekateri poslanci Državnega zbora, župani okoliških občin in predstavniki verskih skupnosti.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Blaž Weindorfer

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2024 ob 8:42 Karel K. gost

      Klakočarjeva je vehementno zatrdila, da smo prekmurci z vrnitvijo k matičnemu narodu smo pridobili na razvoju. To je prvoaprilska šala ali negativna politikantska propaganda. Seveda je pravilno in pravično, da smo se vrnili k svojim rojakom razvoja pa nismo doživeli, ne tedaj še manj pa danes. Ves čas je prekmurski narod ohranjal to pokrajino pri življenju na način bega s trebuhom za kruhom v zahodne države ali čez lužo. Tam so služili denar in si ustvarjali domačije, hiše doma in so vzdrževali starše, da ti niso v revščini zgnili. Tako je bilo prelomnih letih od 1920 do 1945, 1945-1990 in 1990 do danes 17.8.2024. Tudi danes je na tisoče prekmurcev v tujini z istim poslanstvom, kot so bili tisti v letih 1920-45, ko so se z lesenimi kovčki napotili v tujino, da so si zaslužili denar za preživetje sebe in družine. Danes se seveda odpeljejo z avtom, saj v tujini zaslužijo toliko, da si lahko kupijo avto. Ja tudi doma si nekateri zaslužijo, da si kupijo težkokategorne avte, vendar ti goljufajo in živijo na temelju državnih jasli kot privilegiranci. V Prekmurju si težko kupi avto kateri govori resnico in dela ter ustvarja pošteno. V teh časih v Prekmurju ni pustila korenin neka donosna industrija, to pa večinoma zaradi tega, ker so sposobni vedno morali oditi iz pokrajine, ker niso bili v stanju izpodriniti politikantske lepljivce in krvosese. Če pogledaš danes v tem trenutku je isto, ko gledaš kdo zastopa Prekmurje v državnem merilu. Vse to so politikanti in ljudje kateri vedo le širiti negativno propagando, politični privilegiranci in ljudje brez resnih strokovnih kompetenc. Tudi ta proslava kaže, da se ne bo v kratkem nič spremenilo brez resnega upora prekmurskega naroda, ko pa se še vedno vse vrti okroh tega Kučana, kateri za Prekmurje, pa čeprav je opravljal najvišje partijske funkcije ni naredil nič. Nobenega mladega prodornega ploveka ni. So mladi poleg vendar so ti vsi podložniki Kučana in Kučanove politike in ti ne bodo nikoli drugače delali. Da pa ni neke bodočnosti za prekmurje in za Slovenijo kaže prijateljstvo med Kučanom kot predstavnikom zločinskega titoizma in Škofom Štumpfom, kateri je predstavnik zločinskega katolicizma.Krščanstva. Torej predstavljajo nas ljudje kateri vladajo v imenu spočetih zloičinskih sistemov v preteklosti.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2024 ob 8:54 antisimp gost

      Karel K., potrjujem

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2024 ob 10:35 Karel K. gost

      To je bil praznik v čast politikantske propagande namesto državotvorne drže Prekmurcev

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2024 ob 11:05 zavedni ne zavedeni gost

        Predlagam, da ta praznik vsakih pet let izpustimo, ker tepta vse moralne in etične norme !!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2024 ob 11:15 Markojca gost

      Karči točno si povedo....to je smešno in parada klovnov. Banda prokleta, lažniva!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2024 ob 11:16 Markojca gost

      Karči točno si povedo....to je smešno in parada klovnov. Banda prokleta, lažniva!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.