https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cene kmetijskih pridelkov nižje kot lani: Največji upad pri perutnini in krompirju

16.08.2024 ob 14:00  

Po najnovejših podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v drugem četrtletju 2024 na letni ravni znižale za 1,0 %, kar je posledica nižjih cen živali in živalskih proizvodov. V primerjavi z junijem lani so cene kmetijskih pridelkov upadle za 0,1 %.


V kategoriji živali in živalskih proizvodov je bil zabeležen 2,0-odstotni upad cen, pri čemer je najizraziteje upadla cena perutnine, ki je bila nižja za 11,7 %. Nasprotno so se cene živalskih proizvodov nekoliko zvišale, pri čemer se je mleko podražilo za 2,7 %, cena jajc pa je ostala nespremenjena.

Vir: SURS

Cene rastlinskih pridelkov so porasle za 0,7 %, pri čemer je najopaznejši dvig cen doživelo sadje (za 9,4 %). Kljub temu pa so se cene krompirja znižale za 14,2 %, kar je bistveno prispevalo k skupnemu upadu.

V drugem četrtletju leta 2024 so bile cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih v povprečju nižje za 1,0 % v primerjavi z istim obdobjem lani. Cene živali za zakol so upadle za 3,7 %, medtem ko so cene rastlinskih pridelkov zrasle za 2,2 %. Najbolj so se podražile cene sadja, ki so bile višje za več kot petino, medtem ko so cene krompirja, zelenjadnic in žit beležile padec.

Vir: SURS

Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov je v juniju 2024 upadla za 3,4 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Odkup sadja, še posebej jabolk, je bil količinsko in vrednostno nižji, kar se je odrazilo v 16,2-odstotnem padcu vrednosti odkupljenega sadja. Podobno je vrednost odkupa v skupini živinoreja upadla za 6,7 %, predvsem zaradi nižjih cen in količin odkupa perutnine, jajc in živine. Vrednost odkupa mleka je bila višja zaradi dviga njegove cene.

V nasprotju s temi trendi je vrednost odkupa v skupini poljedelstvo porasla za 27,6 %, predvsem zaradi večje količine odkupljenih žit, kot sta pšenica in ječmen. Kljub temu pa je vrednost odkupa krompirja upadla za petino, kar je posledica nižje količine pridelka in nižjih cen.

Foto: Arhiv Pomurec

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2024 ob 14:54 kmetijstvo za energiju gost

      https://youtu.be/AXm5NyAdkUs?si=2FI4cSjVi1t5enSy https://youtu.be/W-VWpGRHVoI?si=sQa8Xdq5_2K8PZkN

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.08.2024 ob 18:45 dédnagymama gost

        Dajte kmetom večje subvencije ,ka do se z bole debelimi mercedesami vozili veleposestniki grofje .nigdar še nej tak kmeti dobro šlo marš golazen nemarna...

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2024 ob 16:05 kilonja gost

      Pajade, na črno pa prodajajo dražje kot nam trgovine prodajajo isto robo .

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2024 ob 16:32 Karel K. gost

      Kako je lahko ceneje, ko pa je perutnina v trgovinah dražja kot je bila lansko leto. Treba je priškrniti posrednike in trgovine. Posrednike izločiti in naj pridelovalci direktno prodajajo trgovini, trgovini pa zmanjšati marže oziroma določiti najvišje dovoljene. V tako vsesplošno neurejeni državi je potrebno vse administrativno določati. Trgovine so kot izgleda največji grabežljivci in zaslužkarji.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.08.2024 ob 18:56 Karel K. gost

        Čisto res je to. Rabimo nove vladarje od teh kateri nam vladajo že 33 let in neuspešno. Rabimo takšne kateri bodo državniške funkcije jemali kot službo in obveznost, ne pa maščevalnost in manekenstvo, grabežljivost in osebno bogatenje. Ni druge upreti se je treba, z volitvami ne moreš zrušiti avtokratizam, niti levega niti desnega niti zelenega niti rumenega. Da je to res je pravkar dokazano v Venezueli. Nastopajo neki neodvisni ali zmaga vedno diktator. Tako je v Sloveniji že 33 let so volitve vendar politični mogotci postavljajo svoje ljudi na volilne liste in se nič ne spremeni, še vedno nam vladajo levi in desni skrajneži in avtokrati, država pa tone v kaos in takšni ljudje niso sposobni pošteno razmišljati in tudi ne administrativno postavljati cene, saj vedno imajo pred očmi svoj interes in interes tistih kateri jih financirajo.

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.08.2024 ob 21:21 Ma ja gost

      Betončki te pa po Soboti Lovite golobe in jejte namesto piška pa kamenje dajte kuhat namesto krompirja itak bete ločili ne eno ne drugo ker ste zabiti v trgovini gledate pod artiklom ja je za izdelka ka kaj narobe ne kupite

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2024 ob 13:53 Lendavčan1 gost

      Bojkotirajte uporabo hrane in zafrknite kmete,še denar vam ostane.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.08.2024 ob 10:06 potrošnik gost

      Krompir naj prodaja kmet za 0,80 € za kilogram in bo prodaja pri kmetu povečalo,danes prodajo kmetje 1€/kg v trgovini kopujem 0,79€/kg.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.