https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Štorklje se po toplem poletju vračajo v južne kraje

8.9.2024  

Štorklje, ena izmed najbolj prepoznavnih ptic selivk, so znane po svojem letnem popotovanju, ki jih vodi od njihovih gnezdilišč pri nas do toplih, zimskih zatočišč v Afriki.

Po toplem poletju, ko so uživale v naših gozdovih, travnikih in poljih, se štorklje pripravljajo na dolg let nazaj v južne kraje. Ta naravni pojav ni le zanimiv za opazovanje, ampak tudi pomemben za razumevanje migracijskih vzorcev in ekoloških sprememb.

Sezona gnezdenja in priprave na odhod

Poletje je čas gnezdenja, ko si štorklje poiščejo visoka in varna mesta, kot so dimniki, stolpi in električni drogovi. Sledi parjenje, valjenje jajc in skrb za mladiče, ki so ključni deli njihovega življenjskega cikla. Z začetkom jeseni, ko dnevi postajajo krajši in temperature začnejo padati, pa se štorklje začnejo pripravljati na dolgo potovanje nazaj na jug.

Naravna ura in vremenske spremembe

Štorklje so opremljene z posebnim notranjim kompasom, ki jim omogoča, da zaznajo spremembe v dolžini dneva in temperature ter začnejo priprave na odhod. Včasih lahko že v začetku septembra opazimo prve znake migracije, ko se skupine ptic začnejo zbirati in usklajevati, kar jim pomaga pri navigaciji in večji varnosti med dolgim letom.

Potovanje proti jugu

Potovanje štorkelj je ena izmed najbolj osupljivih migracijskih poti v naravi. Letijo na razdaljah, ki lahko segajo več tisoč kilometrov. Na poti skozi Evropo in Sredozemlje si vzamejo postanke, da si naberejo energijo. Pomembno je, da si naberejo zadostno količino maščob, saj morajo preleteti velike razdalje brez možnosti ustavljanja. Njihova pot se pogosto usklajuje z vremenskimi razmerami, saj se poskušajo izogniti neugodnim vremenskim pogojem, kot so močni vetrovi in nevihte.

Zima v Afriki

Ko prispeljejo v Afriko, se štorklje pogosto ustavijo v subtropskih in tropskih območjih, kjer so razmere bolj prijetne za zimo. Afriška tla nudijo bogatstvo hrane, kot so žuželke, majhni plazilci in rastlinske hrane, kar je ključno za preživetje te težke sezone. V teh toplih krajih preživijo zimo, se hranijo in krepijo, pripravljene na povratek v Evropo naslednje pomladi.

Pomembnost migracij za ekosisteme

Migracije štorkelj niso pomembne le za njihovo preživetje, ampak tudi za ekosisteme, skozi katere potujejo. Na poti prehajajo skozi različne okoljske cone, kjer prispevajo k nadzoru nad številčnostjo določenih vrst in pomagajo pri širjenju rastlin, ki se prenašajo z njihovimi iztrebki. S tem prispevajo k ohranjanju ravnotežja v naravi.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2024 ob 1:16 Q gost

      Golobi še nedo šli

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.