https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poostren nadzor in visoke kazni za nepravilnosti pri skladiščenju živinskih gnojil

23.08.2024 ob 6:00  

Inšpekcija za kmetijstvo pri Inšpektoratu Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo bo v drugi polovici avgusta ter v mesecu septembru poostrila nadzor nad urejenostjo skladišč za živinska gnojila in vodenjem evidenc o gnojenju oziroma analizah tal.


Nadzor bo potekal v skladu z Uredbo o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov, ki predvideva stroga pravila glede skladiščenja tekočih in trdih živinskih gnojil.

Uredba določa, da morajo biti skladišča za živinska gnojila grajena in upravljana tako, da preprečujejo nenadzorovano iztekanje in onesnaževanje vode ali tal. Skladišča morajo biti vodotesna, stabilna in odporna proti mehanskim, toplotnim ali kemičnim vplivom, redno vzdrževana, v primeru poškodb pa je potrebno takojšnje ukrepanje. Prav tako morajo biti vodotesni in stabilni tudi pretočni kanali in cevovodi, ki povezujejo hleve in skladišča.

Nadzor bo zajemal preverjanje skladnosti skladiščnih zmogljivosti z velikostjo kmetijskega gospodarstva, saj morajo te zagotavljati najmanj šestmesečno skladiščenje. V primeru nezadostnih zmogljivosti lahko gospodarstva najamejo dodatne prostore, kar mora biti izkazano z ustrezno pogodbo.

Kmetijska gospodarstva, ki kupujejo ali oddajajo živinska gnojila, morajo voditi ustrezno evidenco, ki se do konca leta predloži Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Med hujše kršitve, ki bodo v tem obdobju še posebej predmet nadzora, sodijo izcejanje gnojevke v okolje, gnojenje neposredno ob vodotokih ter uporaba tekočih gnojil na vodovarstvenih območjih. Kršitve lahko prinesejo visoke globe, ki za pravne osebe znašajo od 2000 do 5000 evrov, za samostojne podjetnike do 2000 evrov, za odgovorne osebe pa od 800 do 1200 evrov.

Inšpektorat poudarja pomen izvajanja dobre kmetijske prakse, ki zagotavlja pravilno uporabo gnojil in preprečuje obremenjevanje okolja z nitrati, s čimer se varuje vodotoke, podtalnico in pitno vodo.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2024 ob 7:01 gost gost

      MOTI VAS GNOJ KA PA ŠUNKA PA KOMAD GOVEDINE PA ČLOVEK SERJE V NARAVI PA STE TIHO VODA IZ KROGA NA GORIČKOM PA VODOTESNO GNOJIŠČE PAMETNI

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2024 ob 7:50 gost

        Si se malo razjezil pa snofaj ti smrad in ne primerjaj šunke in higiene na gojišču nič ne pomaga stokanje ampak ureditev gnojišč

        5 19 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.08.2024 ob 7:47 gost

      Inšpekcija nebo nikogar kanila ker oni nič ne delajo. Bilo kero inšpekcijske službo pokličeš jih obvestiš o napravil osti je končni rezultat.,,,,,,,mi nič ne moremo, mi nismo zato pristojni, bomo že obravnavali za 10 let itd. Vse sami izgovori samo da ni potrebno iti iz pisarne na teren. Je pa lepo zapustiti pisarno ko ja sočna vilica ko je sejem trezno, miklošov itd.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.08.2024 ob 8:43 Karel K. gost

      Ni kaj, treba je gnojnice in gnojišča urediti, ta ne morejo biti takšna kot je to bilo pred 50. leti, vendar pa bo v državi z enako ostrino poskrbi za red pri drugih vzrokih za onesnaženje okolja in voda. Kaj pa jedrski odpadki, kateri se skladiščijo že leta na neustreznih mestih v Sloveniji, razni jedrski preizkusi, kar se tiče orožja, da ne naštevam še naprej. Po tem predpisu se več ne bo smelo njiv gnojiti z gnojem iz hlevov ampak se bo le lahko sejalo umetno gnojilo. Je to spet ena prevara, da naj le služijo tovarne umetnih gnojil, zemlja pa bo zaradi teh gnojil postajala vedno bolj zastrupljena rodovitno izropana in zastrupljena. Zraslo bo vedno manj pridelkov in ti bodo sestavljeni le iz kemije, strupenih sestavnih delov. Je treba človeški rod iztrebiti?

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.08.2024 ob 9:07 Gost gost

      Pa to ne vala nič vsem na krožniku diši ko pa zavohajo gnoj ali pa gnojnico je pa problem.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.08.2024 ob 9:19 Poljedelec gost

      Hlevi so večina prazni .

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2024 ob 15:10 Bojan gost

        Kar sami se jebite s kmetijo...včasih sem vsaj mal vedel zakaj na kmetiji delam... Danes pa sam jebanje inšpekcije tiste revne subvencije pa sami požrite.... Zdaj uživam v službi in mi je žal,da sem mladost zapravil na kmetiji....

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.08.2024 ob 9:39 Sužen gost

      Ja res je tako gnoj in gnojnica jim smrdi zrezki na krožniku pa ne že od negdaj je bilo tako . A kaj pa avtomobili ,avioni in tovarne vrv to pa nič ne onasnežujejo

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2024 ob 13:37 gost

        Suzen tu se ne govori o zrezkih ampak o ureditvi gnojišč in odvoz gnoja in gnojnice Če ne znaš brati vprašaj Karela

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.08.2024 ob 9:42 gost gost

      POMISLITE MALO PA TE NAPIŠITE STAREJŠI SO VOHALI NAKLADALI GNOJ PA ŽIVIJO SKORAJ VSI ČEZ 80 LET KA PA ZDAJ 60 DO 70 LET VOHAJO PARFUME IN BETEK JE TU PA ADIJO K CIPRESAN

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.08.2024 ob 10:19 gost

      Smrdi cela pokrajina v nulo. Tudi prej so kmetovalci pa I tako smrdelo kot zdaj smrdi zadnje časa ko se na njive vozi strup iz bioplinarne. Potem se vse ta strup vsafdi v pridelke keri grejo na trgovske police. Kmet pa po kasira za ta drek velike subvencije

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.08.2024 ob 21:27 Aha gost

      Ko je jutro jasno poglejte v nebo na desetine avionov v zraku to ne onesnažuje okolja??ozona??? Trdi delci grejo dol taka je fizika,zahodne sile dovolile Ukrajini da posega po orožju dolgega dosega danes zadeli neko rusko ladjo z gorivom ki teče vse okoli nas pa učite da kaplja olja onesnaži nevem koliko vode iz podtalnice in te nekomu gnoj smrdi,smrdi tudi pokošena trava na kupu ko začne gniti,marš v p.m pokvarjene budale

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.08.2024 ob 22:11 gren gost

      U KURAC PEJTE INŠPEKTORJI U GNOJEVKO VAS BOMO NAMOČIL

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.08.2024 ob 12:12 Mujo gost

      Ja inspektorja v gnojnico in kaj se bi radi vsak dober kmet ima to dobro urejeno. Pred 50 leti je bilo za 60 %vec zivine in gnojnice so se stekale po travniku in se je vse naravno recikliralo pa ni nic smrdelo sedaj pa vecina vse kemija za zivali pa vse smrdi. Drzava pozresna potrebuje denar za to je tako na lahek nacin do denarja.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.