https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ravnatelji o spremembah v vzgoji in izobraževanju

31.08.2024 ob 13:05  

Zavod RS za šolstvo je na Brdu pri Kranju pripravil tradicionalno, 10. konferenco ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov. V ospredju so spremembe, ki jih bodo uvedli v prihajajočem šolskem letu oz. so v pripravi. Zbrane ravnatelje sta uvodoma med drugim nagovorila premier Robert Golob in resorni minister Darjo Felda.


Na novinarski konferenci je Felda ob robu dogodka poudaril, da so spremembe nujne za posodobitev sistema vzgoje in izobraževanja. Poudaril je, da se mora sistem stalno prilagajati družbenim spremembam in tudi tehnološkemu napredku, ministrstvo pa stremi k temu, da bi spremembe dorekli s pomočjo učiteljev, vzgojiteljev in ravnateljev. Srečanja z ravnatelji so zato po njegovih besedah izjemno pomembna.

Med novostmi je minister izpostavil tiste na področju nacionalnega preverjanja znanja. To bo tudi v tretjem razredu postalo obvezno, nacionalni preizkus znanja v devetem razredu pa bo mogoče uporabiti tudi kot eno od meril pri vpisu v srednje šole, ki imajo omejitev vpisa. 

 

Kot eno najpomembnejših novosti v novem šolskem letu pa sta tako Felda kot direktor Zavoda RS za šolstvo, Vinko Logaj izpostavila razširjen program v osnovnih šolah, ki ga bodo v tem šolskem letu izvajali na delu šol, nato pa vsako leto še na dodatnih 80 šolah. Kot je dejal, je strokovni svet v letošnjem letu sprejel kurikularni dokument in predmetnik osnovne šole, ki daje okvir in usmeritve tako za organizacijo kot vsebinsko izvedbo.

Z omenjenima dokumentoma in navodili, ki so jih prejele šole, so po Logajevih besedah zagotovili, da bodo učenci deležni podpore in pomoči, ki je bila prej v obliki dopolnilnega pouka. S predmetnikom in vsemi organizacijskimi izhodišči pa »so dejavnosti določene tako, da bodo učenci lahko v šoli vključeni v posamezne dejavnosti v času, ki je primerljiv s časom, ko se je izvajalo podaljšano bivanje po starem predmetniku osnovne šole«, je še dodal Logaj.

Sicer pa po njegovih besedah največ aktivnosti teče na področju kurikularne prenove, to pomeni kurikuluma za vrtce, učnih načrtov v osnovnih šolah in gimnazijah ter katalogov znanj v srednjem strokovnem in poklicnem izobraževanju. Učni načrti namreč več kot 15 let niso bili prenovljeni, pred 13 leti so bili le posodobljeni, zato je po Logajevih besedah kar nekaj razlogov za tovrstno prenovo.

 

Priprava učnih načrtov bo tekla do konca leta 2024, v letu 2025 sta med drugim predvidena strokovna javna razprava in usposabljanje učiteljev, uvajati pa naj bi jih začeli s 1. septembrom 2026. Po Logajevih napovedih bodo vse učne načrte tudi digitalizirali.

Felda je zagotovil, da vse spremembe delajo zato, da bi vzgojno-izobraževani sistem posodobili in prilagodili, prvenstveno v dobro otrok in mladostnikov. Je pa izpostavil tudi ustrezno nagrajevanje vseh tistih, ki delajo z otroki v šolah, in tistih, ki so odgovorni, da delo normalno teče, torej ravnateljev in ravnateljic ter direktorjev. Meni tudi, da bo uveden tudi primeren način financiranja oziroma plačila dela.

Vir: STA

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2024 ob 14:32 šolarček gost

      Ravnatelji o spremembah v vzgoji in izobraževanju, da bodo spremenili spremenjeno spremembo in nadgradili nadgradnjo !? Uboga deca pa ne bodo vedela pisati brati in poštevanke, ker je to nepomembno za visoko dodano vrednost.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.08.2024 ob 20:36 Aha gost

      Smo mi tudi brez teh cirkusov odrasli in vemo marsikaj narediti

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.