https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

To je najboljši čas za zalivanje rož

16.10.2024  

Zalivanje rož je pomemben del nege rastlin, pri čemer ni vse odvisno le od količine vode, temveč tudi od pravega časa. Izbira ustreznega trenutka za zalivanje lahko namreč močno vpliva na zdravje in rast vaših rastlin. Preverite, kdaj je najprimernejši čas za zalivanje in zakaj.


1. Jutranje zalivanje: Najboljša izbira za zdrave rastline

Najboljši čas za zalivanje večine rastlin je zgodaj zjutraj, preden sonce močno zasije. Jutranjo zalivanje ima več prednosti:

- Manjša izhlapevanje: Ko zalivate zgodaj zjutraj, imajo rastline dovolj časa, da absorbirajo vodo, preden sončni žarki povzročijo njeno hitro izhlapevanje. Tako voda prodre globlje v zemljo in doseže korenine, kjer je najbolj potrebna. To zagotavlja boljšo hidracijo rastline.
- Preprečevanje bolezni: Jutranje zalivanje omogoča, da listi, ki so se zmočili, čez dan izhlapijo vlago in se posušijo. Če liste zalivamo pozno popoldne ali zvečer, lahko ostanejo mokri čez noč, kar ustvarja ugodne pogoje za razvoj plesni, glivičnih bolezni in gnitje.
- Optimalna absorpcija hranil: Rastline so najbolj aktivne zgodaj zjutraj, ko začnejo uporabljati svetlobo za fotosintezo. Če so takrat dobro zalite, lahko učinkoviteje absorbirajo hranila iz zemlje, kar prispeva k njihovi rasti in splošnemu zdravju.

2. Popoldansko zalivanje: Alternativa v vročih dneh

Če zjutraj nimate časa ali možnosti zalivati, je druga najboljša možnost zgodnje popoldne, ko sonce začne izgubljati svojo moč. Pri tem je pomembno, da voda čim hitreje prodre v tla, preden začne izhlapevati. Zalivanje zgodaj popoldne je še vedno boljše kot pozno popoldne ali zvečer, saj rastline še vedno imajo čas, da absorbirajo vodo, preden se noč ohladi.

3. Najmanj priporočljivo zvečer ali ponoči

Zalivanje zvečer ali ponoči je najmanj priporočljiva izbira. Čeprav ima nekaj prednosti, kot je manjše izhlapevanje vode, prinaša tudi precejšnje tveganje za rastline, kot sta večja vlažnost in nezadostna absorpcija.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.