https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Investicija v prihodnost: Hibridne samooskrbne sončne elektrarne

28.8.2024  

V času, ko se energetski viri vedno bolj krčijo in postajajo dražji, postaja skrb za trajnostno prihodnost ključnega pomena. Hibridne samooskrbne sončne elektrarne predstavljajo eno izmed najbolj inovativnih rešitev, ki združujejo ekološko ozaveščenost in finančno pametno odločitev. Investicija v tovrstno tehnologijo ne prinaša le dolgoročnih prihrankov, temveč tudi pomembno prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in večji neodvisnosti od tradicionalnih energetskih virov.

Porast električnih naprav in s tem vse večja potrošnja električne energije postavlja vse večje izzive tako pred uporabnike kot distributerje električne energije. Na eni strani namreč strošek porabe električne energije v gospodinjstvih raste, kar uporabnike terja k iskanju alternativnih rešitev, na drugi strani pa so distribucijska podjetja prisiljena izvajati prilagoditve, ki jih zahteva povečano število na javno omrežje priključenih sončnih elektrarn.

Ker do teh nemalokrat prihaja z zamikom, se dokaj pogosto zgodi, da je prošnja za priključek zavrnjena, potrebe po viru električne energije z namenom zagotavljanja mobilnosti, ogrevanja in hlajenja prebivalcev ter za industrijsko proizvodnjo pa se navkljub temu iz leta v leto večajo. Kot idealna rešitev se zato ponuja hibridna sončna elektrarna Vklopi sonce, razvita s strani slovenskega inženirskega podjetja Energen.



Hibridna sončna elektrarna v primerjavi z ostalimi elektrarnami, namenjenimi doseganju samooskrbnosti pri dobavljanju električne energije, kaže številne prednosti.

  • Hibridna sončna elektrarna omogoča samooskrbnost z električno energijo. Primerna je za uporabo na vsakdanji ravni, v kolikor vremenske razmere to dopuščajo, a zaradi hranilnika samooskrbnost omogoča tudi v času izpada električne energije s strani javnega omrežja in ob svetlobno manj ali celo neugodnih vremenskih razmerah (ponoči, ob dežju, na oblačne dni itn.).
  • Hibridna sončna elektrarna je prilagodljiva. Število in kapaciteto sončnih panelov ter velikost hranilnika je možno kadarkoli razširiti oziroma prilagoditi dnevni ali sezonski porabi in na ta način poskrbeti za optimalno delovanje elektrarne glede na trenutne ter prihodnje potrebe.
  • Hibridna sončna elektrarna ne potrebuje klasičnega soglasja, temveč le soglasje za porabniški način delovanja, v katerem se viški proizvedene elektrike ne oddajajo v omrežje, temveč hranijo v hranilnikih, zato ni težav s pridobitvijo soglasja.
  • Hibridna sončna elektrarna ima dolgo življenjsko dobo. Deluje do 25 let, pri čemer se začetna investicija, ki je sprva morda nekoliko višja od drugih alternativnih rešitev, ob ustreznem vzdrževanju povrne v roku 10 let.
  • Hibridna sončna elektrarna znižuje emisije CO2 izpustov. Z manjšim ogljičnim odtisom elektrarna sodeluje v boju proti podnebnim spremembam, obenem pa prispeva k manjši odvisnosti od fosilnih goriv.

Podjetje Energen, ki stoji za hibridnimi sončnimi elektrarnami Vklopi sonce, si prizadeva za zagotavljanje stabilne, zanesljive in varne oskrbe z električno energijo. Nagovarja predvsem male uporabnike (gospodinjstva) in manjše industrijske obrate, cilj razvoja okolju prijaznih rešitev za nemoteno dobavo električne energije pa je z malimi ukrepi doseči kar največji učinek ter tako prispevati k prehodu v CO2 nevtralno prihodnost.

Zakaj hibridna sončna elektrarna?

Preučevanje možnosti izrabljanja solarne energije je pripeljalo do inovacije v obliki hibridne sončne elektrarne, ki temelji na kombinaciji sončnih panel, hranilnika, sistema za upravljanje z električno energijo in javnega omrežja. Ključen pri tem je hibridni solarni razsmernik, ki povezuje sončne panele s hranilnikom, kar pomeni, da tovrstna sončna elektrarna nima le vloge proizvajalca, temveč tudi akumulatorja električne energije, kajti višek te se ne odda v javno omrežje, ampak se shrani za kasnejšo porabo.

Hibridna sončna elektrarna je tako sestavljena iz:

  • solarnih panelov, ki sončno svetlobo zbirajo in jo pretvarjajo v električno energijo,
  • hibridnega razmernika z nadzornim sistemom, ki uporabnikom neprimeren enosmerni električni tok preobrazi v izmeničnega, ob tem pa nadzira količino proizvedene in porabljene energije ter jo usmerja bodisi h končnemu uporabniku bodisi v hranilnik, in
  • hranilnika električne energije, ki višek te shrani za kasnejšo porabo.

Deluje torej na način, da se v solarnem panelu, sestavljenem iz polprevodniških materialov, povečini silicija, po zadetku tega s strani svetlobe, v njem sprosti električni tok. A ker je ta enosmeren, ga mora razsmernik pretvoriti v izmeničnega in ga v takšni obliki usmeriti k uporabniku ali v hranilnik, nikdar pa ga ne odda v javno omrežje, čeprav je možno tudi to.

S tem hibridna sončna elektrarna (p)ostaja najzanesljivejši vir oskrbe z električno energijo, se pa od ostalih elektrarn razlikuje po načinu delovanja in (ne)odvisnosti od javnega omrežja.

Kakšne natanko so razlike med hibridno solarno elektrarno, klasično in otočno elektrarno, je razvidno iz spodnje tabele.

 

klasična sončna elektrarna

otočna elektrarna

hibridna sončna elektrarna

način delovanja

net metering (presežek proizvedene električne energije se odda v javno omrežje)

baterijski

baterijski hranilniki zagotavljajo električno energijo in poskrbijo, da se vsa proizvedena alekrika porabi znotraj gospodinjstva oziroma se viški proizvedene električne energije shrani za kasnejšo porabo, vedno pa je na voljo tudi elektrika iz javnega električnega omrežja.

odvisnost od javnega električnega omrežja

popolna odvisnost

popolna neodvisnost (priporoča se za lokacije, kjer dostopa do javnega omrežja električne energije ni)

delna odvisnost (odvisno od načina delovanja)

potreba po soglasju za priključek s strani distributerja električne energije

potrebno, vključujoč tehnični pregled in odobritev lokalnih elektroenergetskih operaterjev

ni potrebno

potrebno je porabiško soglasje, ki se izda v primeru, ko se viški elektrike ne bodo oddajali v omrežje in tako ne bodo obremenjevali javnega električnega omrežja.

Razlike med vrstami elektrarn se kažejo predvsem v načinu povezovanja in upravljanju z električno energijo, nedvomno pa hibridna sončna elektrarna zagotavlja najbolj optimalno rešitev, saj omogoča sočasno uporabo tako sončne energije kot tudi elektrike iz javnega omrežja in zagotavlja varnost in brezskrbnost ne glede na porabo in vremenske razmere.

Pred namestitvijo hibridne sončne elektrarne je dobro vedeti

Optimalno delovanje hibridne sončne elektrarne bo doseženo s skrbnim načrtovanjem števila sončnih panel, njihove kapacitete in velikosti hranilnika, pa tudi z rednim vzdrževanjem elektrarne ter upoštevanjem pogojev prostorske postavitve te.

Pred namestitvijo hibridne sončne elektrarne se zato priporoča opravljanje meritev za pridobitev realnih dimenzij in izračun predvidene porabe električne energije glede na število prebivalcev ter življenjske navade, preverjanje lege objekta in njegove usmerjenosti ter premislek o proračunu. Enako zaželeno je pridobiti informacijo o tem, ali bo imela hibridna sončna elektrarna možnost povezljivosti z javnim električnim omrežjem.

Tovrstne investicije v večini primerov zahtevajo posvet s strokovnjakom in svetovanje ter pomoč pri izbiri najustreznejše rešitve. Podjetje Energen s svojimi izkušenimi sodelavci v povezavi s hibridnimi sončnimi elektrarnami Vklopi sonce svojim strankam zagotavlja tako svetovanje kot strokovno, kakovostno izvedeno montažo in kasnejšo servisno službo, kar hibridno sončno elektrarno uvršča med najboljše alternativne rešitve v pogledu samooskrbnosti z električno energijo.

*Oglasni prispevek

    Fotogalerija