https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

S pomočjo tega trika ne boste več jokali med rezanjem čebule

11.9.2024  

Med rezanjem čebule se pogosto srečujemo z neprijetnim občutkom solzenja oči, ki otežuje pripravo jedi. Zato ni presenetljivo, da se pojavlja veliko domačih trikov za zmanjšanje ali preprečevanje solzenja med tem opravilom. Za vas smo izbrskali enega izmed trikov.


Zakaj čebula povzroča solzenje?

Da bi razumeli, zakaj ta trik deluje, moramo najprej razumeti, kaj se dogaja med rezanjem čebule. Čebula vsebuje kemične spojine, ki ob rezanju reagirajo s kisikom. Ko prerežemo celice čebule, sprostimo encime, ki razgrajujejo sulfurne spojine v plin, ki pride v stik z našimi očmi, kjer reagira s solzno tekočino in povzroči draženje. Oči se naravno odzovejo na ta dražljaj z večjo proizvodnjo solz z namenom, da bi izprale dražilne snovi.

Trik, ki ga morate preizkusiti: Žvečenje žvečilnega gumija

Mnogi kuharji prisegajo na žvečenje žvečilnega gumija kot preprosto rešitev proti solzenju oči. Teorija, zakaj ta trik deluje, temelji na dihalnih vzorcih. Ko žvečite gumijasto sladkarijo, ste prisiljeni dihati skozi usta namesto skozi nos. To spremeni način, kako plini iz čebule dosežejo oči. Namesto da bi plini hiteli naravnost proti vašim očem, jih vdihnete skozi usta, kar zmanjša stik dražilnih hlapov z očmi. Hkrati lahko žvečenje gumija pripomore k manjši občutljivosti na draženje, saj dejanje žvečenja stimulira mišice obraza in omogoča večjo osredotočenost na žvečenje, kar pomaga preusmeriti pozornost s solzenja.

Deluje?

Čeprav mnogi prisegajo na ta trik, se rezultati razlikujejo od osebe do osebe. Nekateri trdijo, da jim žvečenje gumija občutno zmanjša solzenje, spet drugi pa ne opazijo bistvene razlike.

Foto: Freepik 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2024 ob 21:13 ginekolog gost

      Pomanjkanje kadra: V prihodnjih petih letih bi lahko brez ginekologa ostalo še 200.000 žensk, ginekolog ni pomemben, pomemben je le dober seks !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2024 ob 23:17 Jože Činč gost

      Pa kakša čebula, ges točin suze samo kda mi nafte svajli!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.