https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z novim letom višji rtv-prispevek

28.08.2024 ob 14:22  

Vlada je danes sklenila, da bo z novim letom bo rtv-prispevek višji za 1,27 evra in bo znašal 14,02 evra. Potrdila je namreč odlok o 10-odstotnem zvišanju rtv-prispevka, ki od leta 2012 znaša 12,75 evra. Na dnevnem redu so bila tudi izhodišča sprememb zakona o RTVS, ki jih bo vlada po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko obravnavala do konca leta.


Vlada se je danes seznanila s predlogom odloka o zvišanju rtv-prispevka, ki ga je nedavno pripravilo ministrstvo za kulturo, in ga tudi potrdila, je po seji vlade sporočil njen podpredsednik, pristojen za komuniciranje, Matej Arčon. "Kot vlada smo se obnašali kot odgovoren ustanovitelj, zavedamo se stanja v samem zavodu. Nenazadnje tudi ta prispevek zadnjih 12 let ni bil spremenjen, nobena vlada se s tem ni znala soočiti in vemo, kaj vse se je v 12 letih spremenilo," je dejal.

Po besedah ministrice Vrečko so se za zvišanje rtv-prispevka odločili po dolgotrajnih pogovorih. Na današnji seji vlade so tako obravnavali dve točki, povezani z Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), in sicer najprej izhodišča sprememb zakona o RTVS, zatem pa so potrdili tudi odlok o zvišanju prispevka.

Tako Arčon kot Vrečko sta ob tem spomnila, da je bila v začetku mandata te vlade RTVS deležna številnih sprememb, ki jih je prinesla novela zakona o RTVS in katere namen je bil umik politike iz javnega zavoda. "Zdaj nas čakajo spremembe tudi same organizacije in delovanja javnega zavoda, ki so povezane tudi s financami. Zavedamo se, da ta povišica ne bo rešila vseh težav, da je veliko na sami organizaciji in sanaciji zavoda," je poudaril Arčon. 

Ministrica je obenem izpostavila, da je RTVS največji kulturni in javni medijski zavod, ob informativnem programu ima tudi širše naloge, kot zabavanje in izobraževanje slovenske javnosti s kakovostnimi vsebinami s področja kulture, športa, znanosti, mednarodne politike, podjetništva, prostovoljstva. Financiranje pa po njenih besedah ni edina težava RTVS, potrebne so tudi organizacijske spremembe. 

Vir: STA

Foto: Freepik, Bobo

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2024 ob 15:10 gost

      Hura to mi delaj za nič gledanja pa svišanje rtv prispevka ! Ajmo levi volivci se ne boste nič zbunili , ali pa ste še vedno na spolzkem plesišču .....

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2024 ob 15:12 gost

      (zvišanja 15:10)

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2024 ob 15:25 gost

      Še nedolgo nazaj je levojajčna Mesečeva levica obljubljala, da bo ukinila RTV naročnino za vse. Zdaj pa se bo še zvišala. Prav tako je levica obljubljala kar zelo glasno, da bodo ukinili prekatsko delo in delo prek različnih agencij. Pa koga vi farbate pa nategujete. Vse, kar je Levica dosegla je priznanje Palestine, kar je zelo pomembno za slovenski narod, Legalizacja marihuane, ter poroke istospolnih, zelo, zelo pomembne reči. Močno upam, da nikoli res nikoli več ne pridejo v parlament, zaenkrat po anketah dobro kaže, narod vseeno ni tak nor, kot si oni mislijo, nismo vsi na tabletah pa drogi, da bi še verjeli Asti in Mesecu. Navadni lažnivci in hinavci ste z Asto in Mesecom na čelu. Dal sem vam glas na volitvah samo zato, ker sem naivno verjel vašim obljubam. sam sebe preklinjam kaki naivnež sem bil. Vse mogoče dobreg ste obljubljali za nas navadne delavce pa stanovanje za mlade, ene jebene obljube niste izpolnili, sramota za celo stranko, upam, da razpadete, kot nekatere druge stranke, da več ne boste napizdovali vsepovprek. Jebite se, dobesedno.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.08.2024 ob 21:09 ZKJ gost

        Karel K. gost prav imaš - Potrebno je zbirati denar za sanacijo bolnice Franja, lako bi jih vozili na rehabilitacijo na otok Rab, kaj je bilo tam si preberi v zgodovinskih učbenikih.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2024 ob 15:26 gost

      Govna levičarska, same obljube so vas, hujši ste še od SDS

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.08.2024 ob 16:09 gost

      Lahko bi imeli program kot HRT

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.08.2024 ob 16:47 kilonja gost

        A to še kdo gleda? Imaš sobno anteno in črno bel tv? Ali si Hrvat,potem te razumem da gledaš htv.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.08.2024 ob 17:42 Lendavski nadvojvoda gost

      Desni jajovci,bimboji,velika večina Evrope ima javno RTV z obvezno naročnino.Kaj pa niste tulili ko je Janšek na veliko kadroval in zamenjaval.Tele desno crkne kot tele.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.08.2024 ob 18:45 gost gost

      Pa nej se je za čuditi, desni jajojovi ritolizniki so brez možganov, glupani od glupanov, tak ,ka nemaš kaj čakati od te drhali. Ka do le delali, ko čelavoga pokvarjenca več nede na prestolu. Skrili do se v mišje luknje, pa bodo lojalni kak poscani psi. Čelavi pa itak zgleda kak da se bo vsak čas razpočil od besa, ka nika nemre doseči. Gvušno nemre spati, te pa izmišlja bnedarije, ej siromaček.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.08.2024 ob 19:12 gost

      Kaj je debeli prizadeti drekac. Je Levica obljubila, kaj bo vse ukinila? Kaj zdaj spet temo menjaš in Janšo omenjaš. Govora je o levici, ki je napizdila narod in obljubljala vse živo, samo da bi v parlament prišla.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.08.2024 ob 20:50 Aha gost

      V nemčiji se Ard zdf in tretji regionalni programi financirajo sami poleg konkurence kot so sat1 RTL in seveda mega ponudnik sky prej premiere

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.08.2024 ob 6:23 gost

      Boli me patka za rtv Ljubljana, gledan evropsko satelitsko TV zastonj.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.