https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Jedi so ponudili v lončenih posodah

Črenšovci, 01.09.2024 ob 8:15  

Tudi letos je v Športnem parku v Črenšovcih dišalo po nekdanjih, a že pozabljenih kmečkih jedeh, ki so se nekoč pripravljale in kuhale iz domačih naravnih sestavin, katere so doma na vrtu pridelale gospodinje. 


Spomin na tiste čase v Črenšovcih še vedno živi, kar se trudijo gospodinje in ohranjajo ter kuhajo nekdanje jedi. Kanček teh nekdanjih jedi so gospodinje Angela Kranjec, Terezija Horvat, Marija Sever, Marija Kustec, Rozalija Zadravec, Marija Hren, Sonja Kramar in Ema Hozjan najprej doma skuhale in jih potem prinesle v Športni park v Črenšovce, kjer so jih dale v lončene posode in  zraven še napisale ime jedi ter poskrbele še za stare kulinarične recepte. 

Vse jedi so dale na več kot stoletni stari kmečki voz, kar je bil čar kulinaričnega dogodka v Črenšovcih. To je bil projekt KTD Črenšovci z naslovom nekdanja kulinarika »Jenamena koula«, kjer so ponujali jedi, ki so jih kuhali nekoč, pa jih danes nekateri morda toliko več ne poznajo. Okrog lesenega voza je bila tisti dan gneča, kajti vsak obiskovalec je hotel poskusiti vsaj eno jed, kot so mlečne kumare, fižol s proseno kašo, presno zelje in še druge domače kmečke prekmurske jedi. 

Vse jedi so obiskovalcem ponudili v lončenih posodah. Jedi so gospodinje kuhale po starih receptih. Obiskovalci so uživali in pohvalili gospodinje, da so vešče priprave in kuhanja nekdanjih jedi, ki bo morale biti več na naših vsakdanjih jedilnikih, saj je šlo za zdravo pripravljeno hrano.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2024 ob 8:42 Hjao na gost

      En teden je že od toga.to vec ni interesantno

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.