https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Petek 13.: Zlovešč dan ali le še en običajen petek?

13.9.2024  

Petek 13. je že dolgo časa povezan z nesrečo in slabimi dogodki. Nekateri se tega dne na vse pretege izogibajo potovanjem, odločitvam ali pomembnim dogodkom, saj verjamejo, da jih lahko doleti nesreča. Toda, od kod izvira strah pred petkom 13. in ali ima ta dan res posebno moč?


Zgodovinski izvor petka 13.

Strah pred petkom 13. ima korenine v kombinaciji dveh ločenih vraževerij – petka in števila 13. V številnih kulturah se je petek tradicionalno štel za nesrečen dan. Na primer, v krščanski tradiciji naj bi bil Jezus križan na petek, kar je prispevalo k prepričanju, da petek ni dober dan.

Število 13 pa ima že dolgo časa slab sloves. Staroegipčanska mitologija je 13. korak povezovala z vstopom v posmrtno življenje, kar so ljudje interpretirali kot negativno. Poleg tega ima večina kultur radi okrogla števila, zato je število 12 pogosto povezano z zaključkom in popolnostjo (npr. 12 mesecev v letu, 12 apostolov), medtem ko število 13 simbolizira motnjo tega ravnovesja.

Vraževerje in pomen števila 13

Poleg verskih in zgodovinskih vplivov ima število 13 dolgo tradicijo kot simbol nesreče. V mnogih stavbah na primer ni 13. nadstropja, nekatere letalske družbe izpuščajo sedež številka 13, prav tako pa se v nekaterih hotelih izogibajo sobam s to številko.

Kombinacija petka in števila 13 se je tako razvila v »nesrečen dan«, ki ga mnogi dojemajo z zadržki in strahom. Ta prepričanja so postala del pop kulture in so sčasoma dobila vse večji pomen.

Kako petek 13. vpliva na našo kulturo?

Petek 13. je s časom postal sinonim za nesrečo tudi v popularni kulturi. Znani filmi, kot je serija grozljivk "Petek 13.", so še okrepili to povezavo in širili občutek, da je ta dan nekaj posebnega – nekaj, česar bi se morali bati.

Ljudje so se skozi stoletja prilagodili vraževerju, kar se odraža tudi v sodobnem življenju. Obstajajo celo posamezniki, ki na ta dan ne hodijo v službo, zavračajo pomembne dogovore in se izogibajo odločitvam.

Slavni primeri nesreč na petek 13.

Eden najbolj znanih primerov je zlom borz leta 1989, ko je petek 13. postal znan kot "mini-črni petek" zaradi drastičnega padca na trgih. Podobno je leta 1970 letalo urugvajske ragbi ekipe strmoglavilo v Andih ravno na petek 13. Te nesreče so le še okrepile občutek, da gre za dan, ki prinaša smolo.

Psihološki vpliv vraževerja

Vpliv petka 13. na posameznika je večinoma psihološki. V psihologiji se ta fenomen imenuje "samouresničujoča prerokba", kjer pričakovanje nesreče povzroči, da smo bolj pozorni na negativne dogodke, kar nas vodi v prepričanje, da smo res imeli smolo. To pomeni, da si nesrečne dogodke na ta dan pogosto razlagamo kot posledico samega dneva, medtem ko bi jih v drugačnem kontekstu verjetno doživeli drugače.

Ali je petek 13. res nesrečen?

Statistični podatki kažejo, da na petek 13. ne prihaja do več nesreč kot na druge dni. Raziskave kažejo, da ni večje verjetnosti za nesreče ali neželene dogodke, kar pomeni, da je strah večinoma produkt vraževerja in ne dejanske nevarnosti.

Sodobni pogledi na petek 13.

Danes petek 13. še vedno vzbuja nelagodje pri mnogih ljudeh, vendar se vedno več posameznikov zaveda, da gre za vraževerje brez resnične podlage. Kljub temu je vraževerje globoko zakoreninjeno v naši kulturi in bo verjetno še naprej obstajalo kot zanimiv kulturni pojav.

Petek 13. tako ostaja simbol dneva, ki sproža vprašanja o vlogi vraževerja, kulture in psihologije v naših življenjih. Vprašanje pa ostaja: smo res ujeti v mrežo vraževerja ali smo le žrtve lastnih pričakovanj?

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2024 ob 7:17 gost

      Petek kot petek, nič zlovešč mogoče za vraževerne. Bolj zlovešča je golobova vlada v kateri se je zbral ves slovenski politični škart.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2024 ob 9:28 petek gost

        Zlovešč dan ali le še en običajen petek ? Se je pri nas pričel z osamosvojitvijo in še vedno traja, kako dolgo bo trajalo se še ne ve !!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2024 ob 7:40 gost

      Pametne lasje zapuščajo , norci kot si pa ti pa si jih puljo anda LUZER !!!hi,hi,hi,hiiii 7:36

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2024 ob 7:46 gost

      7:36 Bumbar zahojeni

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.09.2024 ob 10:47 gost

      123 izraz tvojega pisanja pove vse kam spadaš , tistemu kateremu si napisal ali pa zdravljenje pri PSIATRU ! 10:17

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2024 ob 12:58 123 gost

        Resnica najbolj boli sploh pa če si nepismen kar je dokazala statistika za janševe volilce

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.09.2024 ob 10:52 gost

      Tako je gost ob 10:47 !!!! Tebi pa ničvredno bitje ob 10:17!!!!!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2024 ob 13:36 gost

        Ti ČOBAN 123 ne oglašaj se ker takšno pleme kot si ti nima mesta na tem portalu in še kje ! Tvoja RESNICA pa je samo LAŽ in nič drugega . 12:58

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.09.2024 ob 11:04 gost

      Vzgoja tvoje matere pove o tvojem obnašanju vse (ničvredneža )123

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.