https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Gobe v oktobru: Katere nabirati in kako varno uživati gozdne zaklade?

6.10.2024  

Oktober je idealen mesec za nabiranje gob v slovenskih gozdovih. Jesenske padavine in ohladitev prinašajo obilje različnih vrst gob, ki jih številni Slovenci radi nabirajo tako za kulinarične užitke kot tudi za sprostitev v naravi.


Kljub temu, da je nabiranje gob prijetno in koristno, pa se moramo zavedati tudi tveganj. Pri nabiranju gob in drugih gozdnih sadežev je ključna previdnost, saj lahko napačne odločitve vodijo do zastrupitev ali škode v naravnem okolju.

Katere gobe nabirati oktobra?

Oktobra najdemo v slovenskih gozdovih številne vrste gob, ki so priljubljene med nabiralci:

Jurček (Boletus edulis)

Jurček je ena najbolj priljubljenih užitnih gob v Sloveniji. Prepoznamo ga po značilnem rjavem klobuku in belem, mesnatem steblu. Okus je izjemno cenjen, zato je odlična izbira za juhe, omake in sušenje.

Lisička (Cantharellus cibarius)

Lisičke so pogoste v mešanih gozdovih in jih zlahka prepoznamo po značilni rumeno-oranžni barvi in trobentasti obliki. So aromatične in hrustljave, idealne za različne jedi. Pomembno je, da jih ne zamenjamo s podobnimi, strupenimi vrstami.

Orjaški dežnik (Macrolepiota procera)

Znan po svojem velikem klobuku, ki lahko doseže premer več kot 30 cm. Nabiralci ga cenijo zaradi blagega okusa in možnosti uporabe v kulinariki. Najpogosteje se ga cvre v ponvi kot nadomestek za meso.

Štorovka (Armillaria mellea)

Štorovke rastejo v večjih skupinah na drevesnih štorih ali koreninah. Prepoznamo jih po medeno rjavi barvi in tankih nogah. Pomembno jih je kuhati, saj surove niso užitne.

Golobica (Russula spp.)

Golobice so precej pogoste in jih najdemo v različnih barvah, od zelene do rdeče in vijolične. Večina golobic je užitnih, a nekatere lahko povzročijo prebavne težave, zato je pomembno, da jih dobro prepoznamo.

Opozorila pri nabiranju gob in gozdnih sadežev

Kljub temu, da nabiranje gob velja za priljubljen hobi, pa je nujno upoštevati določena pravila in opozorila, saj lahko neznanje ali nepazljivost povzroči resne posledice:

Prepoznajte gobo z gotovostjo

Zelo pomembno je, da natančno poznate vrsto gobe, preden jo zaužijete. Veliko užitnih gob ima strupene dvojnice, kot so npr. zelena mušnica (Amanita phalloides) in sorodne vrste. Zastrupitve z gobami so lahko zelo nevarne, zato je bolje zaupati le vrstam, ki jih zanesljivo prepoznate. Če dvomite, se posvetujte s strokovnjakom.

Zaščitite naravo

Pri nabiranju gob in gozdnih sadežev upoštevajte pravila gozdnega bontona. Nabirajte le toliko, kolikor potrebujete, in bodite pozorni, da ne poškodujete micelija gob, saj je ta pomemben za njihovo nadaljnjo rast. Gozd je tudi dom številnih živali in rastlin, zato bodite spoštljivi do narave.

Pravila o omejitvah nabiranja

V Sloveniji velja zakonodaja, ki omejuje nabiranje gob na največ 2 kilograma na osebo dnevno. To pravilo je namenjeno ohranjanju naravnega ravnovesja in preprečevanju prekomernega izkoriščanja gozdnih virov.

Uporaba ustrezne opreme

Za nabiranje gob je priporočljivo uporabljati košaro ali mrežasto vrečo, saj omogoča, da se spore gob širijo po gozdu med hojo. Plastične vrečke niso primerne, saj lahko gobe v njih zadržujejo vlago in se hitro pokvarijo.

Pozor pri nabiranju gozdnih sadežev

Pri nabiranju borovnic, malin, robid in drugih sadežev bodite previdni, saj so lahko okuženi z ličinkami trakulje Echinococcus multilocularis. Ta parazit lahko povzroči resne zdravstvene težave pri ljudeh. Pred zaužitjem sadeže temeljito operite.

Pazite na strupene rastline in sadeže

V slovenskih gozdovih najdemo tudi strupene rastline in plodove, kot so volčja jagoda, šmarnica in tisa. Zaužitje teh lahko vodi v resne zastrupitve. Pred nabiranjem se vedno prepričajte, da veste, kaj nabirate.

Nabiranje gob in gozdnih sadežev je čudovit način za preživljanje časa v naravi in uživanje v sezonskih darovih. Vendar pa je ključna previdnost, saj lahko nepoznavanje ali nepazljivost privede do zdravstvenih težav ali škode v okolju.

Preden se odpravite v gozd, se dobro izobrazite o vrstah gob in sadežev, ki jih boste nabirali, in upoštevajte zakonodajo ter gozdni bonton. Tako boste lahko uživali v varnem in odgovornem nabiranju gozdnih zakladov.

Foto: Freepik, Wikipedia

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2024 ob 7:38 gost

      So ljudje ki pokradejo vse gobe po gozdovih potem jih veselo prodajajo. Nimajo pa niti gozda niti enega samega drevesa pa še kostanje dodajo zraven. Vse se pokrade vse se proda pa še s tem se hvalijo po gostilnaj. Lastniki gozdov pa še potem pri tem kradljivci kopujemo svoje gozdne sadeže. To pa je najbolj bizarno.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2024 ob 7:41 gost

      Ge enuga takšanuga poznan. Vsak dan je bil z korblun v mojo šumi. Samu zdaj ga več nega ka San ga z šibrovkov pognal. Zdaj pa hodi k sosidi v šumu. Vej njemi tudi ta pripravljanju presenečenje.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2024 ob 9:35 1x gost

      Nehajte že z reklamo o gobah, ker je v gozdu cela svinjarija. Uničene gobe(razbrcane), odvržene plastenke. Pravi gobar mora imeti košarico in nož, ter gobe očistiti v gozdu. Če so gobe v vrečki, lahko postanejo tudi strupene. Na teh portalih pa še grozite s kaznimi in inšpektorji, ki pa raje sedijo v toplih pisarnah, kot pa da bi šli na teren.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2024 ob 10:22 gost

      Če te greš po gobe kostanje ali bilo kaj iz gozda beri za sebe. Ne pa da eni vlačijo polne košare gob polne vreče kostanjev potem pa svinjsko to prodajajo. Nimajo pa niti enega drevesa ker živijo v bloku.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.10.2024 ob 10:23 gost

      Z tem ne kolturni dejanjem se potem še hvalijo koliko zaslužijo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.10.2024 ob 12:49 gost

      Zakaj bi kradel kaj ni tvoje potem pa še prodajal. Lopov prekleti. Če te jaz zasacim v svoji šumi bolje da te nema.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.10.2024 ob 14:04 Bobo gost

      Kmetje, pa kaj pizdite, gozdovi so nacionalna last vi jih imate kot rezervni bankomat, saj ne plačujete nobenih dajatev, drevje in sajenje novih dreves tako ali tako plača država torej mi iz blokov ki nimamo gratis gozdov. Zato imamo pravico nabirati vsaj gobe če že ne drva za ogrevanje.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.10.2024 ob 17:28 gost

      14.04,,,,,tele kradljivo ti nimaš nobene pravice v mojem gozdu krasti potem pa še prodajati. Štefkaš gnoj kradljivci. Mi te že čakamo pridi bos videl kaj ti smeš in kaj ne smeš.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.