https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ŠPORT

Zakaj otroci potrebujejo jiu-jitsu?

19.09.2024 ob 6:05  

Prvi program v Sloveniji za zaščito otrok pred nasiljem.

Nasilje med mladostniki je v porastu, kar potrjujejo tako globalni podatki UNICEF-a kot tudi domače policijske statistike. Eden od treh otrok, starih od 13 do 15 let, je bil po svetu žrtev vrstniškega nasilja, kar kažejo podatki UNICEF-a iz leta 2017.

Tudi v Sloveniji medvrstniško nasilje postaja vse večji problem. Statistika kaže, da je bilo leta 2022 obravnavanih 296 kaznivih dejanj, povezanih z nasiljem med mladostniki, kar je porast v primerjavi z letom 2021, ko jih je bilo 216.

V preteklih letih je bilo več primerov, pri čemer je najvišje število zabeleženo leta 2019, ko je bilo obravnavanih 390 primerov.

»V zadnjem letu spremljam statistiko nasilja med mladostniki. Podatki niso prav nič navdušujoči, zato sem se odločil razviti program za otroke in mladostnike Moj otrok varen pred nasiljem. To je prvi takšen program v Sloveniji,« razloži Peter Peterka.

Program »Moj Otrok Varen Pred Nasiljem«

Program Moj otrok varen pred nasiljem je prvi tovrstni program v Sloveniji, ki s pomočjo jiu-jitsa in vzgoje za odgovornost otrokom ponuja orodja za soočanje z vrstniškim nasiljem.

Program se osredotoča na preprečevanje nasilja med otroki in mladostniki. Namen programa je otroke opremiti s spretnostmi za soočanje z nasiljem, brez uporabe nasilja.

Peter Peterka, ki je zasnoval program, poudarja: »Cilj programa je otrokom privzgojiti samozavest in veščine, s katerimi se bodo lahko zoperstavili nasilju, ne da bi uporabili nasilje. Želimo jih naučiti verbalne komunikacije za odvračanje nasilnežev ter uporabe nenasilnih tehnik samoobrambe, kot jih ponuja jiu-jitsu.«

Program se osredotoča na tri ključne vidike:

  • Ozaveščenost: Otroci se naučijo razlikovati med igro in dejanskim nadlegovanjem ter pridobijo sposobnost prepoznavanja situacij, v katerih je treba ukrepati.
  • Samozavest: Samozavesten otrok se je sposoben zoperstaviti ustrahovanju. Program zagotavlja znanje, ki ga otroci potrebujejo za premagovanje verbalnega, psihičnega in fizičnega nasilja.
  • Odgovornost: Otroci se v programu učijo discipline, spoštovanja in pravil sodelovanja. Pomembno je, da otrok, ki ga nadleguje nasilnež, sam ne postane nasilnež

Uporaba jiu-jitsu v programu

Jiu-jitsu je borilna veščina, ki nudi veliko več kot le tehnike obrambe.

»Ju-jitsu je tudi način za osebnostno rast otrok. Program temelji na petih ključnih načelih, ki oblikujejo jedro veščine: izogibanje pretepu, obramba v primeru napada, prepoznavanje in soočenje z nasiljem, uporaba minimalne sile ter vzpostavitev kontrole brez povzročanja škode,« razloži Peter Peterka.

Načela jiu-jitsa:

  • Pretepu se izogni za vsako ceno.
  • V primeru napada, se brani.
  • V primeru ustrahovanja, uporabi tri korake: prepoznati, pregovarjati, soočiti.
  • Nikoli ne udari nazaj, ampak vzpostavi kontrolo in se pogajaj.
  • Pri uporabi prijemov in vzvodov uporabi minimalno silo.
  • Ubraniti se nasilnežev

Otroci vstopajo v svet jiu-jitsa preko zabavnih iger, skozi katere se naučijo osnovnih spretnosti. Ko dosežejo določeno stopnjo zrelosti, napredujejo v zahtevnejši del programa. V tem procesu pridobijo spretnosti in tehnike, ki jih bodo zaščitile skozi celotno življenje.

Program temelji na nenasilni komunikaciji, samozavesti in odgovornosti, s čimer otrokom omogoča, da se zaščitijo, ne da bi pri tem postali nasilneži.

»Bistvo programa je, da se otrok ubranil pred nasilnežem, ne da bi se pri tem spremenil v njega,« pravi Peterka.

Program je popolna kombinacija igre, učenja in osebnostne rasti, ki otroke pripravi na soočanje z izzivi današnjega sveta.

Podatki za prijavo:

Peter Peterka
M: 051 242 700
E: peterpeterka@gmail.com

Pričetek je 21. septembra ob 9. uri v prostorih nekdanje Blagovnice v Murski Soboti.

Cena je 20 evrov na otroka na mesec.

*Oglasni prispevek

    Fotogalerija