https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO: Na reki Muri krepijo protipoplavno zaščito

17.09.2024 ob 14:22  

Hrvaška se pripravlja na vrhunec vodnega vala, ki bo dosegel najvišje ravni v prvi polovici naslednjega tedna. Po poplavah, ki jih je povzročil ciklon Boris in so prizadele dele Srednje in Vzhodne Evrope, so na Hrvaškem že začeli krepitev protipoplavne zaščite, zlasti ob reki Muri, Dravi in Donavi.


Povečanje vodostaja: Kaj pričakovati?

Vrhuncu vodnega vala naj bi Hrvaška dosegla v naslednjih sedmih do desetih dneh. Vodostaj Donave ob vhodu iz Madžarske v Hrvaško, pri kraju Batina, naj bi dosegel približno 750 centimetrov.

Generalni direktor državnega podjetja za upravljanje z vodnimi viri Hrvatske vode, Zoran Đuroković, je za Hrvatski radio zagotovil, da bodo vladne službe protipoplavno zaščito dvignile na več kot 775 centimetrov, kar je bil eden od najvišjih vodostajev te reke na Hrvaškem leta 2013, poroča STA.

Stanje na Muri in Dravi

Na Muri in Dravi trenutno ni kritično, a se stanje natančno spremlja. Đuroković je potrdil, da bo vodostaj obeh rek v primerjavi z avgustom lani, ko so poplave zaradi obilnega deževja v Sloveniji povzročile velike težave, trenutno nižji. Kljub temu se bodo morali pripraviti na naraščanje vodostajev, zlasti ob Muri.

 

Situacija v Sloveniji: Mura v spodnjem toku narašča

Manjše reke na severovzhodu Slovenije, ki so ponoči prehodno narasle, večinoma že upadajo. Naraščata še Savinja in Sotla v spodnjem toku ter Mura in Pesnica. Drugod po Sloveniji reke povečini upadajo, vendar nekatere, kot so Mura, Drava, kraška Ljubljanica in Krka, še vedno ohranjajo veliko vodnatost. Reke z izvori v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju imajo manjšo vodnatost, medtem ko drugod po Sloveniji prevladuje srednja vodnatost.

Danes čez dan bodo posamezne reke v Podravju in Posotelju ter Mura še nekoliko narasle, drugod po državi pa reke povečini upadajo. V noči na sredo se pričakuje prehodno povečanje vodostajev nekaterih rek na jugu države. V sredo in četrtek čez dan bodo reke počasi upadale, vendar bodo v četrtek popoldan spet prehodno narasle reke v južni in vzhodni Sloveniji. Reke v vzhodnem delu države bodo ohranjale veliko vodnatost, drugod pa bo vodnatost rek povečini srednja.

Vrhunec vodnega vala se pričakuje naslednjo sredo

Hrvaška vlada nadaljuje z ukrepi za zaščito pred poplavami, zlasti ob reki Muri. Vodja uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos je napovedala, da bo vodni val ob Batini vrhunec dosegel naslednjo sredo. Vse potrebne priprave so v teku, da bi preprečili morebitno škodo in zaščitili prebivalce pred naraslimi vodami, piše STA.

Z naraščanjem vodostajev se Hrvaška še naprej osredotoča na zagotavljanje varnosti prebivalstva in ohranjanje nadzora nad situacijo. Pomembno je, da vsi, ki živijo ob reki Muri in drugih nagnjenih območjih, spremljajo najnovejše informacije in upoštevajo navodila pristojnih služb.

Foto: Mura pri Veržeju (17.9.2024)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2024 ob 19:20 gost

      V 33 letih samostojne Slovenije so danes nebi smeli pogovarjati o gradnji nasipov na Muri. Zanima me kaj je v 33 letih samostojne Slovenije naredil vele pizdek SDS ki je že 33 let v vladi 4 krat pa v parlamentu stalno.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.09.2024 ob 19:29 gost

      Tebe je pojebo v noro tikev,debil ob 19:20,taka si še gnes den zmešani.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.09.2024 ob 19:30 gost

      Tak je.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.