https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Priprava vrta na mrzle dni: Kaj storiti v septembru?

18.9.2024  

September je čas, ko se poletje počasi umika jeseni, kar pomeni, da se tudi vrtnarska sezona bliža koncu. To je idealen mesec, da začnemo razmišljati o pripravi vrta na prihajajoče hladnejše mesece.


S pravilnimi ukrepi lahko zaščitimo rastline, izboljšamo kakovost zemlje in poskrbimo za obilno letino tudi v naslednji sezoni. Tukaj je nekaj ključnih nasvetov, kako pripraviti vrt na zimo in kaj postoriti v septembru.

1. Pospravljanje poletne zelenjave in priprava prostora za jesensko setev

September je idealen čas za pobiranje zadnjih poletnih pridelkov, kot so paradižniki, bučke, kumare in paprike. Po pobiranju je pomembno, da odstranite odmrle in bolne dele rastlin, saj lahko te postanejo vir bolezni ali škodljivcev. Vendar ne hitite s popolnim čiščenjem gredic – če imate zdrave rastline, jih lahko kompostirate.

Prazne gredice je dobro izkoristiti za setev jesenskih pridelkov. Posejete lahko rastline, ki dobro uspevajo v hladnejših mesecih, kot so špinača, motovilec, rukola, radič in zimske solate. Tudi nekatere vrste čebulnic, na primer česen in čebula, je mogoče posaditi že septembra, saj bodo bolje uspevale, če bodo prezimile v zemlji.

2. Nega tal in gnojenje

Po dolgi poletni sezoni je zemlja lahko izčrpana in potrebuje obnovo hranilnih snovi. To je dober trenutek za gnojenje vrta. Uporabite lahko kompost ali organska gnojila, ki bodo zemlji zagotovila potrebno hranilno vrednost za naslednjo sezono. Kompost ne bo samo nahranil tal, ampak jim bo tudi izboljšal strukturo, kar bo pripomoglo k zadrževanju vlage in povečanju zračnosti.

Če se pripravljate na zimski počitek vrta, lahko tudi razmislite o zasaditvi zelenega gnojenja. To so rastline, kot so detelja, ajda ali grašica, ki jih posejete, da zaščitijo tla pred erozijo in zadržijo hranilne snovi. Ko te rastline v prihodnjih mesecih zrastejo, jih lahko prekopljete v zemljo, kar bo dodatno obogatilo tla.

3. Zaščita trajnic in občutljivih rastlin

Občutljive trajnice, ki niso odporne proti zmrzali, je treba ustrezno zaščititi pred prihajajočo zimo. Pri rožah, kot so vrtnice, jih je priporočljivo obrezati in nato okoli korenin narediti zastirko iz komposta ali slame, da zaščitite korenine pred mrazom. Za bolj občutljive grmovnice lahko uporabite prekrivanje z vrtnarskim filcem ali kopreno.

Če gojite rastline v loncih, kot so zelišča ali druge občutljive vrste, jih je pametno septembra preseliti na zaščiteno mesto – v rastlinjak, na zaprto teraso ali v notranjost.

4. Skladiščenje pridelkov

Veliko vrtnin, ki jih poberete v septembru, je primernih za skladiščenje čez zimo. Korenovke, kot so krompir, korenje, pesa in čebula, je mogoče pravilno shraniti na hladnem in temnem mestu, kjer bodo ostale sveže več mesecev. Buče in česen, če jih pravilno posušite, prav tako zdržijo dolgo. Pridelke je najbolje shranjevati v lesenih zabojih ali škatlah s peskom, da ohranite primerno stopnjo vlažnosti.

5. Obrezovanje drevja in grmovnic

Sadno drevje in grmovnice, kot so ribez, maline in robide, je treba septembra obrezati, da jim zagotovite dobro obliko in zmanjšate možnost bolezni. Odstranite vse suhe in poškodovane veje, prav tako pa odrežite tiste, ki so prerasle želeno obliko. S tem spodbudite rast novih, zdravih poganjkov v naslednji sezoni.

Pazite, da v septembru ne obrezujete preveč intenzivno, saj rastline potrebujejo nekaj listov za nadaljevanje fotosinteze do pravega počitka pozimi.

6. Nega trate

Če imate trato, je september pravi čas za njeno zadnjo oskrbo pred zimo. Poskrbite, da jo boste še enkrat pokosili, vendar ne preveč na kratko, saj bo daljša trava bolje prestala zimo. Trato je priporočljivo tudi prezračiti z vilami ali prezračevalnikom, da omogočite koreninam boljši dostop do kisika.

Če je vaša trata zelo obremenjena ali osiromašena, lahko v septembru dodate gnojilo z visokim deležem kalija, ki bo okrepilo travo pred prihodom nizkih temperatur.

7. Nadzor škodljivcev

September je še vedno aktiven mesec za škodljivce, kot so polži, gosenice in uši. Redno pregledujte svoje rastline in pravočasno ukrepajte z ekološkimi metodami, kot so pasti za polže ali naravna škropiva iz kopriv, česna ali rabarbare. Prav tako lahko odstranite rastlinske odpadke, ki so privlačni za škodljivce in bolezni.

8. Zbiranje semen in priprava na naslednjo sezono

Mnoge rastline v septembru dozorevajo, kar je idealen čas za zbiranje semen za prihodnjo sezono. To vključuje cvetje, zelišča in nekatere zelenjadnice, kot so paradižniki ali bučke. Ko semena naberete, jih posušite in shranite v suhem, temnem prostoru, da bodo pripravljena za setev naslednje leto.

September je mesec, ko se poletna vrtnarska sezona bliža koncu, vendar to še ne pomeni, da dela na vrtu zmanjka. Pravilna priprava vrta na zimo je ključnega pomena za zdrav in ploden vrt v prihodnji sezoni. Z nego tal, zaščito rastlin, pravilnim obrezovanjem in skrbjo za pridelke boste poskrbeli, da bo vaš vrt pripravljen na hladne mesece, vi pa boste v prihodnjem letu uživali v njegovih sadovih.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2024 ob 8:10 gost

      Ge več Nika nebo sadil ka San Nej dobu subvencije. Za svoje rastlinice kere imam na balkonu posajene.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.