https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Veržeju dišalo po žgancih in pečenih ribah

Veržej, 03.10.2024 ob 15:00  

V Glamping parku pri Centru domače in umetnostne obrti (DUO Veržej) je potekala kulinarična prireditev, ki jo je pripravilo Turistično društvo Veržej. Obiskovalce so razveselili z domačimi dobrotami, saj so člani društva pripravljali ocvrte ribe različnih vrst in veržejske žgance. Dogodek je bil posvečen ohranjanju prleške kulinarične tradicije, pri čemer so se držali posebnih receptur.

Pri pripravi jedi so uporabljali predvsem lokalne sestavine bližnjih pridelovalcev. Moko, ki so jo uporabljali pri kuhanju, je tako dobavilo mlinarstvo Babič iz Veržeja, kjer meljejo različne vrste mok, vključno z ajdovo in belo ostro moko. Prav iz bele moke so kuhali posebne "oženjene veržejske žgance", ki so jih zabelili z ocvirki in smetano. 

Dogodek ni bil zgolj kulinarični praznik, ampak tudi priložnost za oživljanje tradicionalnih prleških jedi, ki so značilne za območje ob reki Muri. V preteklosti so Verženci ob reki pripravljali ogenj, lovili ribe in jih pekli na murski način, medtem ko so v kotličkih kuhali žgance. To tradicijo v Turističnem društvu Veržej negujejo že več kot 20 let, tudi tokrat so se držali preverjenega načina.

Obiskovalci so lahko okusili ajdove žgance, postrežene s prelivom iz maka in medu, ter krompirjeve žgance z zaseko, čebulo in smetano. Poleg tega pa je k jedem sodilo še domačo vino iz bližnjih prleških vinogradov.

Osrednja ideja dogodka je bila ohranjanje tradicionalnih jedi, saj mladi vse manj posegajo po žgancih iz ajde in krompirja, čeprav so te jedi polne naravnih in doma pridelanih sestavin. V Turističnem društvu Veržej si prizadevajo, da bi v prihodnje skupaj z občino Veržej še ta kulinarični dogodek nadgradili z novimi vsebinami s pečenjem rib in kuhanjem žgancev, da se tradicija še naprej ohrani.

Po dobrem obisku sodeč so bili obiskovalci s ponudbo in pripravo zelo zadovoljni. Vse jedi so bile pripravljene na tradicionalen način, brez dodanih začimb, z ljubeznijo, znanjem in recepti, ki so jih kuharji podedovali od svojih babic. Skrivni recepti so tako ostali skrbno varovani, gostje pa bodo lahko v njih ponovno uživali prihodnje leto.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin, FB Turistično društvo Veržej

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2024 ob 20:00 prlek gost

      So pri delu upoštevali vsa določila HASAP - a ali bodo morali živilo po navodilih VURS - a odpoklicati ?!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.10.2024 ob 21:54 gost

        Problem drugih - Lažeš! Glede na fotografije, tukaj ni govora o HASAPu! Razen postrvi (te so bile verjetno kupljene), so vse ostale ribe, ki so jih prodajali, ulovili domači ribiči. Verjetno niso bile ustrezno pregledane, zato se ne bi smele prodajati!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.10.2024 ob 22:19 Krap iz kamešnice gost

      Problem drugih, a ti je prlek s HASAPom stopil na žulj?🤪

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.