https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prehranska samooskrba v Murski Soboti: Uspešni primeri dobre prakse

Murska Sobota, 19.10.2024 ob 12:55  

Eden glavnih izzivov danes je zagotavljanje trajnostnih virov hrane, kar je ključna naloga tudi v Murski Soboti. Občina se s sodelovanjem v projektu Cities 2030 osredotoča na krajšanje dobavnih verig in spodbujanje lokalne samooskrbe. Cilj je povečati ozaveščenost o pomembnosti lokalno pridelane hrane in izboljšati njeno dostopnost za prebivalce in ustanove.


Krajšanje dobavnih verig in lokalna samooskrba

V projektu sodelujeta ITC in Mestna občina Murska Sobota. Ustanovili so Zeleno točko, kjer lokalni pridelovalci predstavljajo svoje izdelke, kupci pa lahko poreklo hrane preverijo preko QR kod. Poleg tega je bila oživljena mestna tržnica, kjer več kot 15 lokalnih ponudnikov redno prodaja svoje izdelke na dogodkih "Z vesi v varaš".

Zelena točka in Digitalna kmetija

Zelena točka sodeluje s preko 100 pridelovalci in oskrbuje več kot 150 javnih ustanov ter podjetja v Pomurju in širše. Kljub upadu števila lokalnih pridelovalcev so razvili projekt Digitalna kmetija, ki spodbuja pridelavo lokalne zelenjave. Letos so pričeli z lastno pridelavo na dveh hektarjih in v rastlinjakih, kar pozitivno vpliva na ponudbo in povpraševanje. Stranke lahko naročajo zabojčke zelenjave po svojih željah.

Širitev lokalnih projektov

Murska Sobota s svojim inovativnim pristopom postavlja nove standarde v trajnostnem razvoju in samooskrbi. Čeprav širitev projekta Cities 2030 na druge kraje ni načrtovana, ostaja občina odprta za nove priložnosti in sodelovanja, s čimer postaja vzor drugim lokalnim skupnostim v Sloveniji.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2024 ob 19:14 revščina gost

      Uspešni osamljen primeri dobre prakse !

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2024 ob 21:18 Mikimali gost

      Kaj pa cene??? 2x bolj drago kot v Špari, al merkatori, trgovina za globoge žepe, pa kvalitet tudi uprašljiv.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.