https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 zanimivih dejstev o kavi, ki jih še niste slišali

1.10.2024  

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač po vsem svetu. Ljudje jo uživajo zaradi njenega značilnega okusa, vonja ter predvsem zaradi njenih poživljajočih učinkov. Čeprav je marsikomu kava nepogrešljiv del vsakdana, veliko ljudi ne ve veliko o njenem izvoru, proizvodnji in zanimivih dejstvih, povezanih z njo. Tukaj je 10 zanimivih dejstev o kavi, ki jih morda še niste vedeli.

1. Etiopija – rojstni kraj kave

Kava izvira iz Etiopije, kjer naj bi pastirji okoli 9. stoletja odkrili njen poživljajoč učinek. Legenda pravi, da je pastir Kaldi opazil, kako so njegove koze postale izjemno energične po zaužitju plodov z določenega grma. Te plodove je prinesel v lokalni samostan, kjer so menihi ugotovili, da jim napitek iz teh zrn pomaga ostati budni med dolgimi molitvami.

2. Kava je drugo najbolj prodajano blago na svetu

Kava je takoj za nafto drugo najbolj prodajano blago na svetu. Vsak dan po svetu popijemo okoli 2,25 milijarde skodelic kave. Glavni proizvajalci kave so Brazilija, Vietnam, Kolumbija in Indonezija.

3. Kava je bogata z antioksidanti

Kava je bogat vir antioksidantov, ki so ključnega pomena za naše zdravje, saj pomagajo v boju proti prostim radikalom, ki povzročajo poškodbe celic. Študije kažejo, da povprečni človek iz kave pridobi več antioksidantov kot iz katere koli druge pijače ali hrane.

4. Najdražja kava na svetu prihaja iz izločkov živali

Najdražja kava na svetu, imenovana "kopi luwak", se proizvaja iz zrn, ki so jih pojedle in izločile cibetke – majhne sesalke, ki živijo v Aziji in Afriki. Ta zrna gredo skozi prebavni sistem živali, kar naj bi izboljšalo okus kave. Cena te eksotične kave lahko presega več sto evrov za kilogram.

5. Obstaja več kot 100 vrst kave, a le dve sta komercialno pomembni

Čeprav obstaja več kot 100 vrst kavovca, se komercialno pridelujeta predvsem dve vrsti: Arabica in Robusta. Arabica je bolj cenjena zaradi svojega blagega in kompleksnega okusa, medtem ko je Robusta močnejša, bolj grenka in vsebuje več kofeina.

6. Kofein deluje kot naravni pesticid

Kofein ni samo stimulant za ljudi, ampak tudi naravni pesticid za rastlino kavovca. Kofein, ki ga proizvajajo rastline, pomaga odbijati insekte in preprečuje, da bi jih napadale škodljivci.

7. Kava ima različne učinke na moške in ženske

Študije so pokazale, da kava lahko različno vpliva na moške in ženske. Pri moških naj bi povečala sposobnost zadrževanja informacij in izboljšala reakcijski čas, medtem ko pri ženskah pogosto izboljša spomin in koncentracijo.

8. Pitje kave je bilo nekoč prepovedano

V preteklosti je kava doživela veliko nasprotovanja. Na primer, v 16. stoletju je bil v Meki prepovedan, ker so oblasti menile, da povzroča preveč "nemira". Podobno je bil v 17. stoletju v Angliji poskus prepovedi kave, ker so se v kavarnah zbirali ljudje, ki so razpravljali o politiki, kar je skrbelo oblasti.

9. Največ kave popijejo Finci

Finska je država z največjo porabo kave na prebivalca na svetu. Povprečni Finec popije okoli 12 kg kave letno. Kava je v tej nordijski državi tako pomembna, da imajo delavci po zakonu pravico do dveh odmorov za kavo na dan.

10. Kava brez kofeina ni povsem brez kofeina

Čeprav mnogi mislijo, da kava brez kofeina ne vsebuje kofeina, to ni povsem res. Proces odstranjevanja kofeina iz kavnih zrn ne more odstraniti vsega kofeina, zato skodelica kave brez kofeina še vedno vsebuje okoli 1–2 odstotka kofeina, ki ga najdemo v običajni kavi.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.