https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novo študijsko leto prineslo 56.400 vpisanih študentov v Sloveniji

06.10.2024 ob 13:00  

Z oktobrom se je začelo novo študijsko leto, ki obeta nove izzive in priložnosti za študente po vsej Sloveniji. Po prvih ocenah je na dan 25. septembra 2024 vpisanih okoli 56.400 študentk in študentov, od tega 12.335 prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.


Struktura vpisa

V študijskem letu 2024/2025 je na prvo stopnjo študija vpisanih približno 36.290 študentov, na drugo stopnjo 18.970 in na tretjo stopnjo 2.464. Največji delež vpisanih je redno vpisanih, medtem ko preostali študenti študirajo izredno, preko e-študija ali na daljavo. Končni podatki o vpisu v visoko šolstvo bodo znani sredi novembra 2024, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni do 30. oktobra 2024.

Priljubljeni študijski programi

Omejitev vpisa za slovenske in EU državljane za študijsko leto 2024/2025 je zajemala 110 študijskih programov. Med mladimi ostajajo najbolj zaželeni umetniški programi in dizajn, programi s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Manjši interes pa je za področja poslovnih in upravnih ved, tehnike, proizvodne tehnologije, gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Novi študijski programi

V prihajajočem študijskem letu bo na Univerzi na Primorskem prvič razpisan magistrski študijski program Vizualne umetnosti in oblikovanje, na Univerzi v Ljubljani pa nov doktorski študijski program Umetnost. Univerza v Mariboru bo uvedla nov doktorski študijski program Anglistične študije.

Subvencionirano bivanje za študente

Skupaj je za študijsko leto 2024/2025 razpisanih 11.950 mest za subvencionirano bivanje. Od tega je 4.594 mest, namenjenih sprejemu, 7.356 mest za podaljšanje bivanja ter 38 mest za študente s priznano mednarodno zaščito.

Višina subvencije v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 27,80 evra, v zasebnih študentskih domovih pa 32 evrov.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2024 ob 19:12 sobočanec gost

      Po končanem študiju bodo prišli v Soboto na usposabljanje v Talent centru kot nekdaj v RRA.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.