https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dolgotrajna oskrba, pokojnine in dvigala: Starejši opozarjajo na nujne spremembe

01.10.2024 ob 6:05  

Starejši, ki so ena najbolj ranljivih skupin v družbi, so še posebej v ospredju ta teden. Danes poteka namreč mednarodni dan starejših, prav tako pa tudi že 23. festival za tretje življenjsko obdobje. Geslo letošnjega mednarodnega dneva je Staranje z dostojanstvom s podnaslovom Pomen krepitve sistemov za oskrbo in podporo starejših v svetu. Generalna skupščina Združenih narodov je 1. oktober razglasila za mednarodni dan starejših leta 1990.

Ministrstvo za solidarno prihodnost in reforma dolgotrajne oskrbe

Ministrstvo za solidarno prihodnost od ustanovitve poudarja pomen učinkovitega sistema dolgotrajne oskrbe, zato so spremenili zakon iz prejšnje vlade in začetek izvajanja prestavili na leto 2024. Novi zakon, ki določa pravice do dolgotrajne oskrbe, se postopoma izvaja, z oskrbo na domu in e-oskrbo, ki bosta na voljo od 1. julija 2025, ter oskrbo v instituciji od 1. decembra 2025.

Sindikat upokojencev opozarja na počasno uresničevanje zakona

Sindikat upokojencev Slovenije meni, da se zakon uresničuje prepočasi in opozarja na pomanjkanje kadra, kar bi lahko postalo še večji problem leta 2025, ko bodo začeli izvajati pravice do oskrbe na domu in institucionalnega varstva. Prav tako zahtevajo večje vključevanje starejših v proces odločanja.

Nova pokojninska reforma

Ministrstvo za delo se osredotoča na pokojninsko reformo, ki naj bi bila pripravljena do februarja 2025. Predlagana formula za usklajevanje pokojnin bi postopno več upoštevala rast cen življenjskih potrebščin in manj rast plač, kar po oceni Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) pomeni, da bi pokojnine zaostajale za povprečnim standardom.

Srebrna nit opozarja na težave v zdravstvu

Združenje Srebrna nit izpostavlja težave v zdravstvu, kot so pomanjkanje osebnih stikov z zdravniki, obvezno elektronsko naročanje in dolge čakalne dobe. Starejši si želijo osebnih pogovorov z zdravnikom, kar je še posebej pomembno po obdobju epidemije.

Problem dvigal v stanovanjskih blokih

Sindikat upokojencev opozarja, da v Sloveniji kar 11.000 večnadstropnih stavb nima dvigal, kar ovira starejše pri daljšem bivanju doma. Na to temo bodo razpravljali tudi na festivalu za tretje življenjsko obdobje.

Razmišljanja o vzpostavitvi zaupnika starejših

Varuh človekovih pravic razmišlja o vzpostavitvi zaupnika starejših, ki bi nudil podporo v primeru kršitev pravic, nasilja in drugih stisk. Vsta ta vprašanja bodo razpravljali na okrogli mizi na festivalu za tretje življenjsko obdobje, poroča STA. 

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2024 ob 8:16 X gost

      Pri Golobi ni sprememb, če še tega niste dojeli ! Glavno je , da se gresta luksus ! Narod vi pa kar ste si izvolili uživajte in se ne pritožujte !

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2024 ob 8:54 hecno gost

      Prav tako zahtevajo večje vključevanje starejših v proces odločanja. Se zavedate kaj ste napisali ? Upokojencem ni odvzeta volilna pravica, tako še vedno kot tudi so imeli vso pravico odločanja, če so narobe zaokrožili je njihova napaka !!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2024 ob 9:08 smrkci gost

      Večina nas bo nekoč starejša in stara,in tudi vsi si zaslužijo dostojno pokojnino,ne glede nato koliko je negdo delal,ker nemoremo vseh metati v isti koš,ker si večina ni kriva da so izgubili delo ali pa jih je bolezen prisilila v to.Za ve je odgovorna politika in delodajalci,delodajalci so odgovorni koliko je delodajalec pačeval delavcu na zpiz,politika je pa odgovorna da vsem dostojno življenje tu mislim na denarno pomoč kateri imajo male pokojnine,ko se bo to uredilo bodo te generacije,ki so v penzionu in ve ostale generacije,ki še bodo v penzionu.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.