https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ponovno bodo oživela univerzitetna središča

01.10.2024 ob 13:00  

Na višjih in visokih šolah se pričenja novo študijsko leto. To je pomemben trenutek, še posebej za novince, ki se bodo morali prilagoditi novemu okolju in življenjskim spremembam. Univerze, fakultete in študentske organizacije ob tej priložnosti pripravljajo različne dogodke dobrodošlice. Minister za visoko šolstvo, Igor Papič, je v svoji poslanici študentom zaželel uspešno študijsko leto.


Na ljubljanski univerzi bodo novince sprejeli s tradicionalnim dogodkom Pozdrav brucem. Dogodek bo potekal na Kongresnem trgu, kjer jih bo v novo študijsko leto pospremil rektor Gregor Majdič. Bruci bodo lahko na 50 stojnicah, ki jih pripravljajo 23 fakultet in tri akademije, pridobili pomembne informacije o študiju, pri tem pa jim bodo pomagali starejši kolegi iz študentske organizacije.

Na mariborski univerzi so novincem pripravili t. i. bruc paket, s katerim jim bodo zaželeli dobrodošlico in ponudili osnovne informacije o študiju. Mariborska študentska organizacija bo prav tako organizirala tradicionalno dobrodošlico z informativno akcijo Dostop.

Primorska univerza bo novo študijsko leto, kot je že v navadi, začela s sprejemom brucev. Dogodek bo vključeval srečanje županov obalnih občin ter predstavnikov študentske organizacije, univerze in fakultet, ki bodo z uvodnimi nagovori pozdravili študente. Dogodek bo potekal v Portorožu na Fakulteti za turistične študije – Turistica, kjer bo študentska organizacija poskrbela za potrebne informacije o študiju.

Na novogoriški univerzi bodo ob začetku novega akademskega leta pripravili orientacijski dan, ki bo potekal v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Tam bo bruce sprejel in pozdravil rektor Boštjan Golob.

Po ocenah ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije se novo študijsko leto začenja za približno 56.400 študentov na visokošolskem nivoju in 11.915 na višješolskem strokovnem izobraževanju. Prvič bo visokošolski prag prestopilo okoli 12.335 študentov, na višjem strokovnem izobraževanju pa približno 3738.

Minister Igor Papič je v svoji poslanici študentom in zaposlenim zaželel uspešno študijsko leto. Med drugim je zapisal: "Študentke in študenti, bodite radovedni, profesorice in profesorji, spodbujajte to radovednost."

Vir: STA

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2024 ob 13:25 Pojava neznanja gost

      youtu.be/OPO1S1Sd6YU?si=chNsWut-tbMg2e4F

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.