https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaradi suma zlate trsne rumenice možna finančna pomoč vinogradnikom

02.10.2024 ob 12:20  

Vinogradniki na okuženih območjih, ki sumijo na pojav zlate trsne rumenice v svojih vinogradih, naj čim prej prijavijo pregled fitosanitarnim preglednikom, so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Opravljen fitosanitarni pregled je namreč nujen pogoj za uveljavljanje finančnega nadomestila, ki je namenjeno kritju škode zaradi odstranitve okuženih trt.

Do finančnega nadomestila so upravičeni tisti vinogradniki, ki imajo v svojih vinogradih do 20 odstotkov simptomatičnih trsov. Pogoji vključujejo vpis v register kmetijskih gospodarstev, spoštovanje uredbe o zatiranju in preprečevanju širjenja zlate trsne rumenice ter oddajo ustrezne vloge. Eden od ključnih pogojev je tudi dokument fitosanitarnega preglednika, ki potrjuje pojav bolezni v vinogradu, poroča STA.

Fitosanitarni pregledniki bodo zaključili preglede in izdajo zapisnikov najpozneje do 21. oktobra, pri čemer bodo upoštevali vremenske razmere in stanje v posameznih vinogradih. Vinogradniki, ki želijo uveljaviti finančno nadomestilo, morajo vlogo poslati Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja med 10. in 30. oktobrom.

Poleg pregleda in potrditve pojava bolezni je za pridobitev nadomestila nujno odstranjevanje in uničenje simptomatičnih trsov skupaj s koreninami ter izpolnitev drugih ukrepov, kot je zatiranje ameriškega škržatka, ki prenaša bolezen. Vinogradniki morajo ob prijavi potrditi izvedbo teh ukrepov z ustrezno izjavo, še navajajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.