https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Stanovanjska kriza: Slovenija med najslabšimi v Evropski uniji

03.10.2024 ob 11:00  

Združeni narodi so prvi ponedeljek v oktobru razglasili za svetovni dan bivalnega okolja, s čimer so želeli poudariti temeljno pravico vsakega posameznika do primernega bivalnega okolja. Ob tej priložnosti so na Statističnem uradu RS pripravili pregled statističnih podatkov iz popisa prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj, izvedenega leta 2021.

Najvišji delež stanovanj v hišah z enim ali dvema stanovanjema je imela Irska (87 odstotkov), sledili sta ji Nizozemska (68 odstotkov) in Belgija (67 odstotkov). V Sloveniji je ta delež znašal 60 odstotkov, podobno kot na Madžarskem in Hrvaškem. Najnižje deleže so zabeležili v Estoniji in Latviji (obe 30 odstotkov) ter v Italiji (33 odstotkov).

Leto izgradnje

Članice EU z najvišjimi deleži stanovanj, zgrajenih pred letom 1960, so bile Belgija (46 odstotkov), Danska (43 odstotkov) in Švedska (41 odstotkov). Najnižje deleže stanovanj v starejših stavbah so beležili na Cipru (6 odstotkov), Malti (10 odstotkov) in v Grčiji (16 odstotkov). V Sloveniji je bilo takih stavb 29 odstotkov.

Najvišji delež stanovanj, zgrajenih po letu 2000, so imeli Malta (64 odstotkov), Ciper (45 odstotkov) in Irska (43 odstotkov). V Sloveniji je novejših stanovanjskih enot 13 odstotkov. Manjši delež so imele le Latvija (8 odstotkov), Italija (11 odstotkov) in Nemčija (12 odstotkov). Ker so v statistiko vključena tudi počitniška stanovanja, je mogoče predvidevati, da v nekaterih državah novogradnje zajemajo tudi velik delež teh.

Centralno ogrevanje

Na Švedskem, Nizozemskem in v Luksemburgu so bila vsa stanovanja opremljena s centralnim ogrevanjem, Francija pa je sledila s 98 odstotkov. Najnižje deleže centralnega ogrevanja so beležili na Malti (1 odstotek), Portugalski (14 odstotkov) in v Bolgariji (16 odstotkov). V Sloveniji je centralno ogrevanje imelo 85 odstotkov stanovanj.

Delež stanovanj na 1.000 prebivalcev

Največ stanovanj na 1.000 prebivalcev je imela Bolgarija (653), sledili sta ji Grčija (629) in Hrvaška (618). Najnižji kazalnik je bil zabeležen na Slovaškem, kjer je znašal 400. Sledili so Luksemburg s 409 ter Slovenija in Irska s 410 stanovanji na 1.000 prebivalcev. V statistiko so bila vključena tudi stanovanja, ki se uporabljajo za počitniške ali sezonske namene.

Vir: SURS

Povprečno število oseb na stanovanje

Največje povprečno število oseb na stanovanje je imela Slovaška (3,1), sledili sta ji Slovenija in Poljska (2,9). Najmanjše povprečno število oseb pa sta imeli Finska in Nemčija (2,0) ter Danska (2,1)

Vir: SURS

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2024 ob 15:32 gost

      Kje pa še je bila Slovenija kdaj boljša !! Nikoli in nikoli ne bo ! Le športniki s svojim trudom lahko to dokažejo !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.10.2024 ob 16:01 gost

      Nič jim ne rata. NIČ. Niti ciganov ne morejo krotiti, niti enega usranega komisarja ne uspejo imenovati, niti ene jebene reforme ne morejo začeti kaj šele speljati, nobene proizvodnje rešiti, niti ene hiše postaviti, enega stanovanja zgraditi, kaj šele klinike... nič nič nič.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.10.2024 ob 17:37 Aja gost

      Glavno da se cene dvigujejo,tu smo poleg športa vrhunski

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.