https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvathova tožba sprožila spremembe: Mandatno-volilna komisija podprla združljivost funkcij

03.10.2024 ob 15:30  

Mandatno-volilna komisija je danes podprla predlagane dopolnitve zakona o poslancih, s katerimi bi postala funkcija poslanca narodne skupnosti združljiva s članstvom v samoupravnih narodnih skupnostih, pri čemer poslanec ne bi smel biti njen predsednik ali podpredsednik.


Predlog je vložila poslanka Svobode Janja Sluga, sicer predsednica komisije. Predlogi so del odziva na sodni primer poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha, ki se je pred leti znašel v pravnem sporu zaradi svojega dvojnega položaja.

Vir: Facebook Janja Sluga

Horvathov primer in pravne posledice

Horvath je leta 2019 prejel opozorilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je ugotovila, da je funkcija poslanca nezdružljiva z vlogo predstavnika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Po njegovi tožbi je upravno sodišče presodilo, da funkciji res nista združljivi, kar je sprožilo pobudo za spremembo zakonodaje.

Omenjeni predlogi in mnenja

Sluga je izpostavila, da je bistveni razlog za nezdružljivost funkcij v konfliktu interesov, saj poslanec narodne skupnosti zastopa interese, ki jih zastopa tudi samoupravna narodna skupnost. Zakonodajno-pravna služba (ZPS) DZ je ugotovila, da pri članstvu ne gre za nezdružljiva položaja, saj sta ustavnopravno in vsebinsko povezana, poroča STA.

Odpira pa se dodatno pravno vprašanje, ker predlog ureja le združljivosti poslancev manjšin, medtem ko bi funkcija poslanca splošnega predstavništva ostala nezdružljiva s članstvom v narodnih skupnostih.

Podpora in nasprotovanje predlogu

Komisija DS za državno ureditev predlog dopolnitve zakona pozdravlja, saj meni, da bo postavil jasna pravila, s čimer se bomo izognili različnim tolmačenjem zakonov. Po drugi strani pa so se proti predlaganim rešitvam izrekli v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti.

Predlog so podprli v poslanskih skupinah Svoboda in SDS, medtem ko so se v SD glasovanja vzdržali. NSi in Levica pa sta opozorila na morebitne zlorabe predloga, saj bi lahko to vodilo do "lex specialis za potrebe posameznikov".

Foto: Arhiv Pomurec in Facebook Janja Sluga

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2024 ob 19:26 gost

      Pa kaj ta Vogrin ne razume da je lagal kradel zavajal in še pitaj boga kaj ne vse. Vse davkoplačevalce slovenske je zavajal njim lagal zavajal pa še naprej vstaja na vseh položajih z veliko plačo iz vseh strani. Čeprav je sodišče protikorupcijska komisija ugotovila da mora vrniti ves denar in svoje vsestranske pozicije ker so ne združljiv. Končno pa ni nič novega ker prihaja iz stranke SDS bande lažnive.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.