https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Glas učiteljev je ključen za boljšo prihodnost

05.10.2024 ob 12:37  

Svetovni dan učiteljev, ki ga obeležujemo danes, je namenjen praznovanju in prepoznavanju pomembne vloge učiteljev v družbi. Ta dan je priložnost, da se zavedamo, kako ključen je prispevek učiteljev k izobraževanju prihodnjih generacij, ter opozorimo na izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delu.


Praznovanje je bilo uvedeno leta 1994 pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) ter Mednarodne organizacije dela (ILO).

Zgodovina in pomen svetovnega dneva učiteljev

5. oktober kot svetovni dan učiteljev ima zgodovinske korenine v letu 1966, ko je bila sprejeta Priporočila o statusu učiteljev (Recommendation concerning the Status of Teachers). Ta dokument je postavil mednarodne standarde za pravice in dolžnosti učiteljev ter določil smernice za pogoje dela v izobraževanju.

Cilj svetovnega dneva učiteljev je ozaveščanje javnosti o pomenu učiteljskega poklica in spodbujanje podpore učiteljem po vsem svetu.

Tema letošnjega praznovanja: Prisluhnimo učiteljicam in učiteljem

Letošnji svetovni dan učiteljev poudarja potrebo po močnejšem sodelovanju med vladami in učitelji. Učitelji ne smejo biti zgolj izvajalci sprejetih izobraževalnih politik, saj so njihove izkušnje in mnenja ključnega pomena pri soustvarjanju uspešnih izobraževalnih strategij za prihodnost.

Z geslom »Prisluhnimo učiteljicam in učiteljem« je poudarjeno, kako pomembno je vključiti zaposlene v vzgoji in izobraževanju v razprave o reševanju izzivov, s katerimi se sooča svet, ter upoštevati njihove predloge in potrebe.

Vir: SVIZ


V številnih državah se že dlje časa soočajo s skrb vzbujajočo težavo: zaradi preobremenjenosti, pomanjkanja priznanja in neustreznega plačila se vse več učiteljev, ki svoje delo sicer opravljajo z zanosom, odloča za odhod iz poklica. Obenem pa se za pedagoško kariero odloča vedno manj mladih, kar dodatno otežuje zagotavljanje kakovostnega izobraževanja v prihodnosti.

Izzivi, s katerimi se učitelji soočajo

Poklic učitelja prinaša številne izzive, ki se razlikujejo od države do države, vendar so nekateri skupni globalni problematiki. Med najpogostejše težave sodijo:

Podcenjenost poklica: Kljub osrednji vlogi v izobraževalnem procesu so učitelji pogosto finančno podcenjeni, kar vpliva na njihovo motivacijo in kakovost dela.
Preobremenjenost: Učitelji se pogosto soočajo z visokimi delovnimi obremenitvami, ne le v smislu poučevanja, temveč tudi administrativnih nalog.
Pomanjkanje strokovne podpore: V mnogih državah nimajo dostopa do stalnega strokovnega izpopolnjevanja, kar omejuje njihov strokovni razvoj.
Spremembe v izobraževalnem okolju: S tehnološkimi spremembami in pandemijo COVID-19 so učitelji morali na hitro prilagoditi načine poučevanja ter vpeljati nove metode, kot je e-učenje.

Vpliv učiteljev na družbo

Učitelji imajo izjemen vpliv na družbo, saj so odgovorni za oblikovanje prihodnjih generacij, ki bodo krojile našo skupno prihodnost. Poleg posredovanja znanja spodbujajo kritično mišljenje, empatijo in odgovornost. So tisti, ki vzgajajo in usmerjajo učence k samostojnemu mišljenju ter spodbujajo njihovo radovednost.

Študije kažejo, da kakovost učiteljev neposredno vpliva na uspeh učencev, njihovo motivacijo ter razvoj socialnih in čustvenih veščin. Kadar imajo učitelji dobro podporo, se to odraža v boljših rezultatih in večji povezanosti učencev z učnim procesom.

Podpora učiteljem je podpora prihodnosti

Praznovanje svetovnega dneva učiteljev ni le priložnost, da se učiteljem zahvalimo za njihovo delo, temveč tudi, da opozorimo na potrebo po boljši podpori in vlaganju v izobraževalni sektor. To vključuje:

• izboljšanje delovnih pogojev,
• ustrezno plačilo in vrednotenje njihovega dela,
• zagotavljanje priložnosti za strokovno rast in razvoj,
• ustvarjanje okolja, kjer so učitelji cenjeni in spoštovani.


Svetovni dan učiteljev je dan, ko se učiteljem zahvalimo za njihovo predanost, potrpežljivost in zavezanost izobraževanju. Zavedajmo se, da brez učiteljev ni napredka – so temelj družbe in ključni gradniki prihodnosti. Naj bo ta dan priložnost, da se povežemo in izrazimo svojo podporo tistim, ki so vsak dan v prvih vrstah oblikovanja izobraževanja in prihodnosti naše družbe.

Foto: Freepik

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2024 ob 13:38 gost

      Kaj pa PERMISIVNA VZGOJA ? Ko smo bili mladi učitelji so nas basali s permisivno vzgojo. Sedaj pa se te pedagoginje skrivajo ! In dobili smo zelo "pametnega" šolskega ministra !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.