https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Prhljaj – vzroki in rešitve, kako se ga znebiti!

7.10.2024  

Prhljaj ni le nadležna težava, temveč tudi pogost pojav, s katerim se sooča skoraj polovica svetovnega prebivalstva. Ne glede na to, ali se pojavlja sezonsko ali vas spremlja skozi vse leto, je lahko prhljaj izjemno moteč, še posebej, ko drobne bele luske postanejo vidne na oblačilih ali ko srbečica in draženje lasišča začnejo vplivati na vaše počutje.

Se vam zdi, da se vrtite v začaranem krogu, ko gre odpravo prhljaja? Ste v ta namen preizkusili že vrsto različnih šamponov in terapevtskih izdelkov, a se je prhljaj vselej ponovno pojavil?
Razumevanje pravega vzroka in prilagojena nega lahko prineseta v boju proti prhljaju olajšanje in trajne rezultate.

Kaj je prhljaj?

Prhljaj je stanje, pri katerem se koža na lasišču prekomerno lušči in ustvarja drobne bele luske, ki so na prvi pogled neopazne, dokler se ne začnejo nabirati na naših oblačilih in postanejo moteče. Te luske pogosto opazimo na predelu ramen, kar lahko povzroči zadrego, zlasti v situacijah, kjer želite narediti dober vtis.

Kljub temu, da je prhljaj običajno neškodljiv, lahko njegova prisotnost bistveno vpliva na vašo samozavest. Neprijetne občutke pogosto spremlja srbečica in draženje lasišča, kar lahko vodi do nenehnega praskanja in nelagodja.

Vzroki za prhljaj

Kožne celice na lasišču nam odmirajo vsak dan, kar je popolnoma naraven proces. Vendar se to pri nekaterih ljudeh ta proces odvija prehitro, kar pomeni, da kožne celice prehitro rastejo in tudi prehitro odmirajo. Posledica tega so drobne bele luske na lasišču, ki jim pravimo prhljaj.



Zakaj prihaja do tako hitrega odmiranja kožnih celic, tudi zdravniki natančno ne vedo. Vzroki za prhljaj so tako lahko zelo različni in k temu prispeva več različnih dejavnikov. Med njimi naj izpostavimo naslednje:

  • Nepravilna nega las in lasišča predvsem v smislu uporabe agresivnih šamponov ali prepogostega umivanja.
  • Suho lasišče, ki je posledica pomanjkanja vlage.
  • Preveč dejavne žleze lojnice, katerih naloga je, da kožo zaščitijo pred izgubo vlage.
  • Hormonske spremembe, ki vplivajo na povečano izločanje sebuma.
  • S prhljajem se pogosteje soočajo moški, saj moški hormoni stimulirajo večjo proizvodnjo sebuma kot ženski.
  • Povečana raven glivice Malassezia, ki je sicer naravno prisotna na lasišču, vendar se pri nekaterih ljudeh lahko prekomerno razmnoži.
  • K prhljaju lahko svoje prispeva tudi letni čas. Hladne in suhe zime dodatno vplivajo na nastanek prhljaja ali poslabšajo obstoječe stanje.
  • Na pojav prhljaja vplivajo tudi kožne bolezni, kot so luskavica, ekcem in serboični dermatitis.
  • Povečana izpostavljenost stresu.
  • Prhljaj je lahko tudi posledica neuravnotežene prehrane, kar vodi v pomanjkanje cinka, vitamina B in določenih maščob.


Vsak od zgoraj omenjenih dejavnikov, lahko pomembno vpliva na neravnovesje na lasišču, kar posledično vpliva na pojav prhljaja.

Kako se znebiti prhljaja?

Na srečo imamo v boju proti prhljaju danes na voljo veliko rešitev, ki so prilagojene tudi za občutljivo lasišče. Ključno je, da ukrepamo takoj, ko opazimo prve znake prhljaja, saj lahko zanemarjanje težave vodi v resnejše zaplete, kot so intenzivno srbenje, rdečica in oteklina lasišča. V takšnih primerih je priporočljivo, da se posvetujete z dermatologom.



Da bi se tem neprijetnostim izognili, vam ponujamo nekaj preprostih, a učinkovitih nasvetov za odpravljanje prhljaja. Veliko koristnih rešitev prihaja iz zakladnice tradicionalnih znanj, kjer so naši predniki z uporabo naravnih zelišč našli načine, kako pomiriti razdraženo in občutljivo lasišče ter preprečiti prekomerno luščenje kože.

  • Jabolčni kis je eno najbolj priljubljenih in uporabnih domačih zdravil proti prhljaju. Kislina v kisu pomaga vzpostaviti kemično ravnovesje in zavira razmnoževanje bakterij, ki stimulirajo nastanek prhljaja. Uporabite ga lahko na več načinov. Kis lahko s kosmom vate vtrete v lasišče in oblogo pustite delovati nekaj časa, nato lase umijete.
  • Pri odstranjevanju prhljaja si lahko pomagate tudi z ingverjem. Zmeljite 7 cm dolg kos ingverja in ga dajte v en liter vode ter dodajte še štiri čajne vrečke kamiličnega čaja. Vse skupaj zavrite in pustite, da rahlo vre 10 do 15 minut. Mešanico precedite in ohladite ter z njo nekaj minut masirajte umito lasišče. Dodatno izpiranje las ni potrebno.
  • Pri nadležnemu prhljaju si lahko pomagate tudi s timijanom,saj deluje proti bakteriji, ki bi lahko povzročila prhljaj. Dve žlici suhega timijana prelijte s skodelico mrzle vode, zavrite in odstavite. Pustite, da stoji 15 do 20 minut, nato pa precedite in ohladite. Tako pripravljeno tekočino vtrite v oprano in vlažno lasišče, ki ga po tem ne izpirate več.

Poleg zgoraj omenjenih načinov, prav tako ne pozabite na uravnoteženo prehrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom B. Lasišče redno masirajte, da spodbudite prekrvavitev in s česanjem odstranite odmrle kožne celice.

Predvsem pa se izogibajte prekomernemu umivanju las in za to uporabite blage šampone, namenjene suhemu in občutljivemu lasišču.

Šampon s hidrolatom – naravna in učinkovita rešitev v boju proti prhljaju

Dejstvo je, da je za odpravo prhljaja potreben celostni pristop. Pri tem so se za izjemno učinkovite izkazali tudi konopljini izdelki, med katerimi je tudi šampon s hidrolatom konoplje. Le ta, poleg konopljinega hidrolata, vsebuje tudi konopljino olje in kompleks eteričnih olj nemške kamilice, muškatne kadulje in bergamotke, s čimer je še posebej blagodejen za lasišče, ki je občutljivo in se sooča s prhljajem. Kožo lasišča nežno čisti in pomirja ter vzpodbudi zdravo rast las.

Šampon s hidrolatom konoplje je ustvarjen povsem brez sulfatov, silikonov in umetnih penil, ki pogosto neugodno vplivajo na ravnovesje kože. Po njegovi uporabi bo količina prhljaja bistveno manjša, lasje pa bodo okrepljeni, prožni in sijoči.

Prhljaj ni le neprijetne nadloga, ampak stanje, ki od vas zahteva pravilno nego, doslednost in vztrajnost. Na srečo pa lahko z uporabo pravih izdelkov težavo občutno zmanjšate ali jo celo odpravite.

*Oglasni prispevek

    Fotogalerija