https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Odpoklicali to priljubljeno žgano pijačo

04.10.2024 ob 14:49  

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odvzela vzorec pelinkovca, v katerem je preverjala skladnost z zakonodajo o aromah in sestavinah z aromatičnimi lastnostmi. Z analizo je bila dokazana presežena mejna vrednost beta azarona in tujona, spojini, ki sta sicer tudi naravno prisotni v določenih vrstah rastlin.


V okviru rednega nadzora kakovosti živil je bil zaznan presežek kemičnih snovi v izdelku Hrvatski pelinkovac, 1l (številka serije: L07110724), ki ga proizvaja Degenija d.o.o., Hrvaška. Izdelek na slovenskem trgu distribuira podjetje Nocom d.o.o., Dob.

Pri analizi tega izdelka je bila ugotovljena presežena mejna vrednost kemikalij beta azarona in tujona, ki lahko predstavljata tveganje za zdravje potrošnikov. Beta azaron in tujon sta spojini, ki se lahko pojavljata v nekaterih rastlinah, zlasti v zeliščih, kot je žajbelj (Salvia spp.). Tujon je znan po svojih potencialno strupenih lastnostih, še posebej v večjih koncentracijah.

Vse potrošnike, ki so kupili omenjeni izdelek, pozivajo, da ga prenehajo uporabljati in ga vrnejo na mesto nakupa, kjer bodo povrnjeni stroški.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.10.2024 ob 17:43 gost

      Odpoklic pelinkovca. Ali ste resni. Ali še sploh to obstaja. To je bila pijača kmečkih pijancev za časa Jugoslavije.

      2 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2024 ob 18:58 Aja gost

      Šnops je zakon

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2024 ob 21:03 piki gost

      Ti pa si tikvan reden ka neveš ka je pelinkovec znan samo alpsko mlejko cecaš!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.