https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Teden otroka: Pustimo otrokom prostor za lastno ustvarjanje

08.10.2024 ob 10:00  

Začel se je Teden otroka, ki bo v Sloveniji potekal pod geslom Otrok, nepopisan list. V sklopu tedna bodo potekali številni dogodki, med drugim posveti in odprtje razstave. Organizator Tedna otroka je Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki letos obeležuje 70-letnico prireditve.

Teden otroka izpostavlja pomembnost otrokovih pravic, njegovih potreb in edinstvenih poti razvoja. Kot pravijo v ZPMS, se otrok rodi kot nepopisan list, pripravljen, da skozi življenje izkuša, raziskuje in se oblikuje. Čeprav so se tehnologija, vzgoja in način življenja skozi leta spremenili, ostaja bistvo otroštva enako. Otroci potrebujejo podporno okolje, v katerem lahko razvijajo svoje talente in ustvarjalnost. Geslo letošnjega tedna zato poudarja prav to: otrokova osebna rast in ustvarjanje lastne poti skozi ljubezen, igro in svobodo izražanja.

V sklopu Tedna otroka se bodo po vsej Sloveniji zvrstili številni dogodki. Že v ponedeljek, 7. oktobra, je potekal osrednji posvet, na katerem so različni strokovnjaki osvetlili pomen otroštva in razvojnih potreb otrok. Na posvetu so sodelovali predstavniki otrok, strokovnjaki s področja zdravstva, vzgoje in kulture. Med njimi sta bila tudi Nika Gradišek, študentka, ki je letos pripravila poslanico ob Tednu otroka, ter Jakob Jurca Sinkovič, predstavnik Otroškega parlamenta. Posvet je povezovala predsednica ZPMS Darja Groznik.

Teden otroka je ena izmed najbolj prepoznavnih prireditev ZPMS, ki sega vse do leta 1954. Skozi desetletja je prerasel v vseslovenski dogodek, ki ne povezuje zgolj otrok, ampak tudi starše, učitelje, skrbnike in širšo javnost. Omogoča razmislek o izzivih in vprašanjih, s katerimi se srečujejo otroci v sodobnem času, ter spodbuja odprto komunikacijo o njihovih potrebah in željah.

Ob letošnjem 70. jubileju organizatorji izpostavljajo, da je Teden otroka priložnost za krepitev vezi med generacijami ter za ozaveščanje o pomembnosti otroških pravic. Spodbujajo vse udeležence, da prispevajo k varnemu in spodbudnemu okolju za najmlajše, kjer bodo lahko pisali svojo lastno zgodbo in gradili boljši svet.

Teden otroka je čas, ko se v ospredje postavi otrokov svet – njegove misli, občutja in ustvarjalnost. Vsak otrok je kot nepopisan list, ki nosi v sebi neskončne možnosti za prihodnost. Letos, ko Teden otroka praznuje okroglih 70 let, naj bo še posebej poudarjena pomembnost ljubezni, igre, varnosti in priložnosti za vsakogar.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2024 ob 14:01 gost

      Večina otrok je iz ločenih družin. Ti otroci nikoli ne morejo imeti pravega otroštva saj jih večina tudi niti neve kje so pravzaprav doma. Hodijo od hiše do hiše od vasi do vasi. Enkrat pri materi drugič pri očet tretjič pri eni babici drugič pri drugi babici. Potem še vrtec pa šola. Res ubogi otroci vse povsod pa nikjer.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.