https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodi viden, bodi varen: Akcija za varnost pešcev na cestah

14.10.2024 ob 17:00  

Javna agencija RS za varnost prometa in policija danes, 14. oktobra, začenjata preventivno akcijo za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden, ki bo potekala do nedelje. Med njo bo agencija ozaveščala o pomenu vidnosti pešcev in razdelila 11.000 odsevnikov, policija pa bo izvajala poostren nadzor nad pešci in vozniki, so sporočili z agencije.

Namen akcije je izboljšati varnost pešcev v prometu in opozoriti voznike motornih vozil, koles, e-koles in e-skirojev, naj bodo posebej pozorni na pešce, zlasti v bližini prehodov in na območjih z večjo prisotnostjo pešcev. Prav tako se od pešcev pričakuje, da spoštujejo prometna pravila, uporabljajo predvidene površine za hojo in nosijo odsevna telesa v slabši vidljivosti.

Agencija za varnost prometa poudarja, da so pešci med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, zlasti v jesenskih in zimskih mesecih, ko se dnevi krajšajo in je vidljivost slabša. V tem obdobju se prometne nesreče z udeležbo pešcev povečajo zaradi zmanjšane vidljivosti in spolzkih cest. Zato je ključnega pomena, da so pešci, še posebej otroci in starejši, ustrezno poučeni o pravilni hoji in prečkanju cest.

Nošenje odsevnih teles, kot so kresničke, trakovi ali brezrokavniki, je bistvenega pomena za varnost pešcev. Voznik pri hitrostih 40 km/h opazi pešca v temnih oblačilih na razdalji 26 metrov, medtem ko ga odsevni trak naredi vidnega že na 136 metrov. Svetla oblačila in odsevni dodatki zato močno izboljšajo vidnost in zmanjšajo tveganje za nesreče.

V sklopu akcije bo Agencija razdelila 11.000 odsevnikov in 1000 plakatov ter spodbudila osnovnošolce k pobudi "Bodi viden, bodi previden". Policisti bodo izvajali poostren nadzor nad pešci in vozniki, s poudarkom na varnem prečkanju cest, uporabi odsevnikov in kaznovanju voznikov, ki ne upoštevajo prednosti pešcev, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.