https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kam s starimi e-napravami?

14.10.2024 ob 14:30  

Danes, 14. oktobra, poteka sedmi mednarodni dan e-odpadkov. Organizator WEEE forums s sloganom “Pridobi, recikliraj in oživi” poziva k zbiranju odpadle in/ali še uporabne električne in elektronske opreme in potrošnike vabi, da elektronski opremi dajo drugo življenje s ponovno uporabo ali popravilom ali pa jih pravilno reciklirajo. Povprečno gospodinjstvo naj bi hranilo kar 13 neuporabljenih naprav. Koliko jih imate vi?


Cilj je ozavestiti potrošnike o pravilnem ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo in s tem zmanjšati vpliv na okolje. Raziskave namreč kažejo, da povprečno gospodinjstvo v EU hrani kar 13 neuporabljenih elektronskih naprav, bodisi zaradi sentimentalne vrednosti ali načrtov za prihodnjo uporabo.

Po poročanju Global E-waste Monitor skoraj četrtina odsluženih elektronskih odpadkov konča med mešanimi odpadki, pri čemer se izgubijo plemenite kovine, med njimi baker in zlato in drugi dragoceni materiali v vrednosti več miljard dolarjev. To naj bi predstavljalo 14 milijonov ton e-odpadkov (pokvarjenih ali še delujočih), ki so enaki teži približno 24.000 najtežjih potniških letal na svetu.

Povprečno evropsko gospodinjstvo naj bi po nekaterih raziskavah vsebovali 74 e-izdelkov, kot so telefoni, tablice, prenosni računalniki, električna orodja, sušilniki za lase, opekači kruha in druge naprave. Med glavnimi razlogi kopičenja aparatov pa potrošniki najpogosteje navajajo, da ga bodo morda v prihodnosti znova uporabili. 

Vse do nedelje poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 54. sejem Narava–zdravje, kjer kot eden od partnerjev sodeluje tudi ZEOS s svojimi projektnimi aktivnostmi projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom Še sem uporaben. Na spletni strani družbe ZEOS so na voljo točne lokacije, kjer lahko oddate e-odpadke, še delujoče aparate, ali poiščete serviserje in izmenjevalnice. Tudi po Pomurju se jih nahaja precej, zato za neodgovorno ravnanje z odpadki ni več izgovorov. 

Vir: ZEOS.

 Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.