https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prekmurskemu zdravniku podelili prestižno priznanje

Murska Sobota, 14.10.2024 ob 11:40  

Na novinarski konferenci sta minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igor Papič, ter predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke, prof. dr. Nataša Vaupotič, razglasila letošnje prejemnike Zoisovih in Puhovih nagrad ter priznanj. Med letošnjimi nagrajenci je treba omeniti prekmurskega zdravnika, dr. Mitja Lainščaka, ki je prejel Zoisovo priznanje za pomembne znanstveno-raziskovalne dosežke na področju srčno-žilne medicine.


Dr. Lainščak, zaposlen na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in v Splošni bolnišnici Murska Sobota, je eden vodilnih strokovnjakov na področju preučevanja srčnega popuščanja. S svojimi raziskavami je pomembno prispeval k izboljšanju obravnave bolnikov in soustvarjal nove evropske smernice za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, ki jih danes uporablja medicinska skupnost po vsem svetu. Poudaril je pomen razumevanja mehanizmov vnetja srčne mišice, tudi v povezavi s cepljenjem proti covidu-19, ter razvil učinkovite rehabilitacijske strategije.

Foto: SB MS

Njegovo delo ima velik vpliv tako na klinično prakso kot na načrtovanje nadaljnjih raziskav v srčno-žilni medicini, kar potrjuje tudi Zoisovo priznanje. Dr. Lainščak s svojim delom pomembno prispeva k napredku medicine in izboljšanju zdravstvene oskrbe bolnikov v Sloveniji in širše, so zapisali ob novici.

V imenu celotnega vodstva in vseh zaposlenih Splošne bolnišnice Murska Sobota so prof. dr. Mitji Lainščaku ob prejemu prestižnega Zoisovega priznanja iskreno čestitali tudi njegovi sodelavci in zapisali: "Njegov dosežek je za našo bolnišnico izjemnega pomena saj potrjuje vrhunsko strokovno odličnost našega kadra, hkrati pa prispeva k ugledu celotnega slovenskega zdravstvenega sistema in krepitvi naše vloge v širšem znanstveno-zdravstvenem okolju."

Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti je za leto 2024 podelil 15 nagrad in priznanj, in sicer 6 Zoisovih priznanj za pomembne dosežke, 4 Zoisove nagrade za vrhunske dosežke, 2 Zoisovi nagradi za življenjsko delo, Puhovo nagrado za življenjsko delo, Puhovo nagrado za vrhunske dosežke ter Priznanje ambasadorja znanosti Republike Slovenije.

Z ministrstva so sporočili, da sta prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo inženir kemijske tehnologije Željko Knez in razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek, prejemnik Puhove nagrade za življenjsko delo pa Igor Akrapovič, lastnik podjetja Akrapovič. Letos bodo višino nagrad izenačili z višino najvišjih državnih priznanj za dosežke na področju umetnosti. Dobitniki Zoisovih in Puhovih nagrad ter priznanja ambasador znanosti bodo prejeli po 30.000 evrov, dobitniki Zoisovih in Puhovih priznanj pa po 10.000 evrov.

Vir: STA

Foto: SB Murska Sobota, Arhiv Pomurec

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2024 ob 13:06 gost

      Zdaj se na našem oddelku pogovarjamo, da bi delali tudi ob sobotah. Lahko bi imel še dve hematološki ambulanti v popoldanskem času. Pa ne morem, ker ni logistike. Tudi laboratorija ni in spremljevalnih služb. Mi potrebujemo sto let v UKC, da kaj takega uredimo. Tudi kar se tiče novega projekta CAR-T. Povabil sem k sodelovanju še inštitut za mikrobiologijo. Oni so v enem letu naredili te prostore. Po prvotnem načrtu bi tudi UKC moral to postaviti v enem letu, pa ni uspel niti zidaka kupiti, ker tukaj javna naročila potekajo tako počasi. Kje naj najdem osebje za popoldansko ali samoplačniško delo? Ne moremo konkurirati zasebniku. In na takšni kot kura oskubljeni kliniki naj sedaj fajtamo za javno zdravstvo? Ki ga, samoplačniško usmerjenega, nimamo kam dati in za katerega nimamo prostorskih in kadrovskih možnosti? Pa to nikogar z ministrstva ne zanima. In koncesionarji in zasebniki sedaj odnesejo ravno toliko bolnikov, da se ne potopimo. Poznam ministrstvo za zdravje, kjer lahko rečem, da si zasluži zlato medaljo za nerazumevanje in nereševanje odprtih vprašanj, ki tarejo zdravstvo. Pri zakonu grešijo dvakrat. Prvič, pri tako pomembni stvari povabiš drugo stran že k pisanju predloga zakona. Tako pokažeš, da misliš resno s sodelovanjem. In drugič, v javnih zdravstvenih ustanovah nam manjka veliko opreme in kadra - nam skoraj 20 sester, zato je zaprta intenzivna enota. Pa laboratorijski delavci, administratorji. Vir: https://vecer.com/v-soboto/intervju-zdravnik-samo-zver-danes-ti-skoraj-ne-pustijo-vec-umreti-10367477#google_vignette

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.10.2024 ob 13:16 Kardiološki bolnik gost

      Priklon vsem kardiologom v SB M.SOBOTA. Zares srčni ljudje. Hvala Vam za vse kar ste naredili za mene in vse srčne bolnike v Prekmurju. Posebej hvala dr. URŠKI BENCAK FERKO! B....

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.10.2024 ob 13:37 gost

      Zdravnik dobi mizerno nagrado za inovacijo. Tisti ki bodo z tem trgovali lobiji zdravstveni pa milijone. Banda pokvarjena.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.10.2024 ob 18:16 Štef gost

      Vse pohvale ampak na internem pa katastrofa

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.