https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Šumenje v ušesih? Preverite svoj sluh z ORL pregledom

16.10.2024  

Tinitus ali šumenje v ušesih je pogost simptom, ki ga zazna vse več ljudi, ne glede na starost. Čeprav se lahko pojavi začasno, je v nekaterih primerih lahko znak težav s sluhom ali drugih zdravstvenih stanj, ki jih ne gre zanemariti. Pravočasni pregled pri specialistu za ušesa, nos in grlo (otorinolaringologu - ORL) je zato ključnega pomena za odkrivanje morebitnih težav in ustrezno zdravljenje.

Tinitus je pogost simptom, ki ga pacienti opišejo kot šumenje v ušesu, včasih zvonjenje, lahko piskanje, "pokanje" ali prasketanje v ušesu. Pacient sliši šumenje v ušesih ob odsotnosti realnega zvoka v neposredni okolici, temu pravimo tudi fantomski zvok. Prisoten je lahko v enem ali v obeh ušesih, včasih ga pacienti opišejo kot šumenje “v glavi”.

S težavo se srečuje več kot 740 milijonov ljudi po vsem svetu, pri čemer se vpliv šumenja v ušesu na vsakdanje življenje precej razlikuje od posameznika do posameznika. Nekatere osebe tinitus le zaznavajo, medtem ko druge šumenje omejuje pri vsakdanjih opravilih in komunikaciji.

Ob tem pa se lahko posledično pojavijo tudi ostale nevšečnosti pri posamezniku - nespečnost, težave s koncentracijo, oteženo pa je tudi vse splošno slušno razumevanje in zaznavanje okolice.

Šumenje v ušesu je lahko kratkotrajen (začasen) ali dolgotrajen (kronični) pojav.

Poznamo subjektivno šumenje v ušesu (zvok sliši le pacient sam) in objektivno šumenje v ušesu (zvok slišita pacient in preiskovalec). V večini primerov gre za subjektivno šumenje, medtem ko je objektivno šumenje zelo redko. Zato, kadar govorimo o šumenju, ponavadi mislimo na subjektivno šumenje.

Za objektivno šumenje v ušesu se uporablja izraz somatsko šumenje, ker to izvira iz telesa ter se prenaša do ušesa. V povezavi s slednjim gre v večini primerov za rezultat mišičnih kontrakcij, turbulentnega toka krvi in težav s čeljustnim sklepom.

Redka oblika šumenja je pulzatilni tinitus, za katerega je značilno utripajoče šumenje, ki ga pacienti opisujejo kot občutek utripanja srca v ušesu. Pulzatilni tinitus je največkrat posledica žilnih sprememb, arteriovenskih malformacij, turbulentnega ali atipičnega krvnega toka blizu ušesa, lahko visokega krvnega tlaka, anemije, motnje delovanja ščitnice, izjemoma tumorja srednjega ušesa.

Vzrokov za nastanek šumenja v ušesu je več, a se ti med seboj ne izključujejo. Nekateri so povezani z ušesnimi strukturami, drugi ne.

Med vzroki šumenja, povezanimi z ušesnimi strukturami, so lahko:

  • Maslo v sluhovodu
  • Izcedek v sluhovodu (ob vnetju sluhovoda ali srednjega ušesa)
  • Okvara slušnih celic notranjega ušesa z izgubo sluha
  • Menierova bolezen
  • Otoskleroza
  • Švanom akutičnega živca

Najpogosteje se šumenje v ušesu pojavi zaradi okvare sluha, lahko kot akutne akustične travme ali zaradi starostne izgube sluha, ki ji je danes izpostavljena že vsaka tretja odrasla oseba, starejša od 65 let.

Med manj pogoste vzroke za šumenje v ušesu se sicer uvrščajo še poškodbe glave, močni in nenadni glasni poki oz. eksplozije, vnetja ušes ali tumorske spremembe na slušnem živcu.

Stanje lahko povzročijo ali poslabšajo tudi ušesne operacije, splošna anestezija, ototoksična zdravila (aminoglikozidi, diuretiki zanke, kemoterapevtiki, antimalariki, salicilati) in neototoksična zdravila (antidepresivi, antiepileptiki, antihipertenzivi, blokatorji beta adrenergičnih receptorjev, opioidi, kofein, antihistaminiki) ter posamezne bolezni (multipla skleroza, Wilsonova bolezen, intrakranialna hipotenzija).

Šumenje v ušesu je večkrat povezano tudi s psihosomatskimi obolenji, prvenstveno depresijo, nespečnostjo, tesnobnimi stanji in stresom.

V primeru kakršnegakoli zaznavanja šumenja v ušesu, se priporoča čim prejšnji obisk specialistične otorinolaringološke ambulante, kjer specialist otorinolaringologije opravi temeljit ORL pregled.

Zanimivost o šumenju v ušesih

Točen nastanek tinitusa še ni čisto pojasnjen. Lahko nastane kot posledica okvar ali sprememb različnih struktur na poti zaznavanja, procesiranja in čustvenega doživljanja zvoka. Po prvotnih teorijah naj bi bil izvor tinitusa v notranjem ušesu, saj je bil pogosto prisoten pri naglušnih ljudeh.

Kasneje se je izkazalo, da tudi kirurška prekinitev živca ne izboljša tinitusa, tako da je najverjetneje vzrok v centralnem živčevju. Možgani zaradi patoloških sprememb v ušesu in slušnem živcu prejemajo spremenjene signale, ki povzročijo plastično preoblikovanje v centralnih slušnih strukturah, kar se odraža kot tinitus.

Otorinolaringološki pregled v medicinskem centru ORL Medicina

Ko gre za šumenje v ušesu, otorinolaringološki pregled ni nujen le zaradi odkrivanja vzroka nastanka, temveč predvsem zaradi izključitve resnejših stanj ali (nevarnih) bolezni, ki jih šumenje lahko nakazuje ter za odkrivanje naglušnosti.

Specialisti otorinolaringologije v medicinskem centru ORL medicina upoštevajo vse možne vzroke za pojav šumenja v ušesu in opravijo ORL pregled ter vse potrebne preiskave sluha.

Nasvet specialista

Ko ugotovite, da imate stalen pisk ali šum v ušesih vam predlagamo, da se čimprej oglasite pri specialistu ORL za pregled ušes. Redno sledenje sluha in hitre reakcije lahko težavo zelo omilijo.

Kako poteka orl pregled?

Otorinolaringološki pregled v medicinskem centru ORL Medicina vključuje:

  1. Anamnezo, torej pogovor o simptomih, preteklih bolezni, dosedanjih zdravljenjih, zdravstvenih stanjih in družinski zgodovini, prav tako pregled morebitnih zdravil, ki jih uživa pacient.
  2. Pregled ušes, konkretneje pregled ušes z otomikroskopijo, ter ostalih otorinolaringoloških struktur (nosu, žrela, grla).
  3. Teste in dodatne diagnostične preiskave, če vzrok za šumenje v ušesu ni jasen. Med drugim timpanometrijo, s katero merimo podajnost bobniča in ocenjujemo stanje srednjega ušesa. Avdiometrijo, s katero ocenjujemo slušni prag po posameznih frekvencah ter ugotavljamo vrsto naglušnosti. Dodatno še slikovno diagnostiko npr. magnetno resonanco glave z oceno notranjih ušes in slušnega živca.
  4. Diagnozo, podano na temelju zbranih rezultatov meritev in testov ter pregleda. V kolikor je to potrebno, specialist otorinolaringologije predpiše zdravila, sicer pa predlaga ukrepe, s katerimi je mogoče šumenje v ušesu izboljšati.
  5. Svetovanje, saj je bistveno, da pacient razume svoje zdravstveno stanje in morebitne omejitve, povezane z njim. Še pomembneje pa je, da svoj življenjski slog spremeni na način, da prepreči poslabšanja (izogibanje hrupu, zadosti spanca ter izogibanje stresu, saj je znano, da stres poslabša težave s šumenjem). V primeru šumenja je pomemben pozitiven odnos ter angažiranost pacienta, saj je veliko odvisno prav od njega.

Zdravljenje šumenja v ušesu

Žal šumenja v ušesu običajno ni mogoče povsem odpraviti, je pa možno spremeniti odnos do pojava. Pri tem so v pomoč vedenjsko kognitivna terapija, terapija z zvokom, v hujših primerih pa tudi terapija sočasne izgube sluha ter tinitusa.

Prva, vedenjsko kognitivna terapija, je lahko uspešna in je usmerjena v spremembo odnosa do šumenja v ušesu. Na osnovi te terapije se pacient sooča s preusmerjanjem pozornosti s šumenja v ušesu na druge pojave, uči pa ga tudi sprostitvenih tehnik ter metod za spopadanje s stresnimi situacijami.

Pri terapiji z zvokom poskušamo prekriti (maskirati) šumenje v ušesu, najpogosteje z glasbo z zvoki narave ali drugo pomirjujočo glasbo. V primeru sočasne izgube sluha se lahko uporablja tudi slušni aparat kot tinnitus masker, ki pomaga ne samo izboljšati sluh, temveč tudi prekriti šumenje. Nemalokrat se terapija z zvokom kombinira s svetovanjem (vedenjsko kognitivno terapijo), s čimer se njen učinek še poveča.

Neodvisno od tega, ali je šumenje v ušesu že prisotno ali ne, lahko morebitno okvaro ušes oz. sluha mogoče preprečiti s preventivnim delovanjem, ki se dotika zaščite ušes.

Vsakodnevno smo obkroženi s hrupom, ki ga mogoče niti ne zaznavamo kot prekomernega, a vseeno lahko vodijo v okvaro sluha in nastanek tinitusa, npr.

  • na delovnem mestu (toliko bolj, če smo zaposleni v proizvodnji, gradbeništvu, delamo s stroji),
  • na vadbenih programih, kjer se glasba večinoma predvaja na visoki jakosti,
  • na koncertih in v kinu, kjer lahko zasedamo mesto preblizu viru zvoka,
  • v prometu (posebej izpostavljeni smo na motorju ali kolesu) ter
  • med poslušanjem glasbe preko slušalk.

Svetujemo, da se izogibate glasnemu hrupu. V kolikor se hrupu ne morete izogniti (npr. na delovnem mestu), svetujemo uporabo zaščite za sluh za preprečitev okvare sluha in morebitnega pojava šumenja v ušesih. V medicinskem centru ORL medicina lahko opravite redne kontrole ušes in meritve sluha, podučijo pa vas tudi o možnih načinih in pomenu preventive sluha.

*Oglasni prispevek

    Fotogalerija