https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Vrtna opravila v mesecu oktobru: Priprava vrta na zimo

23.10.2024  

Mesec oktober je prehodno obdobje, ko se vrtnarska sezona počasi zaključuje, vendar je za ljubitelje vrtnarjenja še vedno veliko dela. Priprava vrta na zimo je ključnega pomena za uspešen začetek naslednje sezone, hkrati pa poskrbimo za zdravje rastlin, gredic in sadnega drevja.


Dela na vrtu v oktobru se osredotočajo predvsem na obiranje pridelkov, sajenje jesenskih vrtnin, čiščenje in zaščito tal ter pripravo rastlin na prihajajoče hladnejše mesece.

1. Obiranje zadnjih pridelkov

Oktober je čas, ko pobiramo zadnje plodove poletne sezone, kot so paradižniki, bučke, paprike, buče in korenje. Plodovi, ki še niso dozoreli, kot so zeleni paradižniki, se lahko pospravijo in shranijo na toplem, da dozorijo. Pomembno je, da rastline po obiranju odstranimo iz gredic, saj s tem preprečimo širjenje bolezni in škodljivcev.

2. Sajenje česna in čebule

V oktobru je idealen čas za sajenje ozimnih sort česna in čebule. Česen sadimo na sončna mesta v rahla, dobro odcedna tla, pri čemer je razdalja med posameznimi stroki približno 10 centimetrov. Tako bo česen preko zime oblikoval koreninski sistem in spomladi močno zrasel. Čebulo lahko posadimo na enak način, saj bo tudi ona naslednje leto hitro vzklila.

3. Priprava gredic na zimo

Po obiranju pridelkov je čas, da gredice očistimo ostankov rastlin. Te lahko kompostiramo, če niso okužene z boleznimi. Nato zemljo prerahljamo in ji dodamo organsko gnojilo, kot je kompost ali hlevski gnoj, ki bo čez zimo izboljšal strukturo tal in obogatil hranila. Dobra praksa je tudi, da prazne gredice pokrijemo z zastirko (slama, listje, kompost), ki bo preprečila zbitost tal, izsuševanje in razvoj plevela.

4. Zaščita občutljivih rastlin

Ne pozabite na zaščito rastlin, ki so občutljive na mraz. S trajnicami, kot so sivka, rožmarin in druge sredozemske rastline, bodite še posebej previdni. Rastline lahko pokrijete z vrtnarsko kopreno ali zastirko, kar jim bo zagotovilo dodatno zaščito pred zmrzaljo. Prav tako lahko občutljive okrasne grmovnice, kot so oleander ali hibiskus, prestavite v zavetno lego ali notranje prostore.

5. Nega trate

Oktober je zadnji čas, da poskrbimo za trato pred zimo. Travo je treba redno kositi, vendar jo v zadnjih mesecih ne režemo prenizko, saj višja travnata odeja bolje prenaša mraz. Po zadnjem košenju trato prezračimo s pomočjo vil ali prezračevalnika, da izboljšamo prepustnost tal. Hkrati lahko trato pognojimo s posebnim jesenskim gnojilom, ki vsebuje več kalija in manj dušika, kar pomaga trati preživeti zimsko obdobje.

6. Sadovnjak in jagodičevje

V oktobru je treba posebno pozornost posvetiti sadnemu drevju. Po obiranju sadja drevesa očistimo suhih in poškodovanih vej. Jesensko obrezovanje izvajamo previdno, da ne spodbudimo pretiranega novega poganjanja, kar lahko oslabi drevo v hladnem obdobju. Če imate na vrtu jagodičevje, kot so maline in ribez, je zdaj čas, da odstranite stare in neplodne poganjke ter rastline obrežete.

7. Sajenje okrasnih rastlin in čebulnic

Oktober je idealen čas za sajenje spomladanskih čebulnic, kot so tulipani, narcise in hijacinte. Te cvetlice bodo poskrbele za barvito cvetenje spomladi. Pomembno je, da jih posadimo na sončne lege v dobro odcedna tla, saj jim zastajanje vode škodi. Poleg čebulnic lahko posadimo tudi druge trajnice in okrasne grmovnice, saj bodo imele dovolj časa, da se ukoreninijo pred zimo.

8. Priprava komposta

V tem času lahko pripravimo tudi kompost. Odpadle liste, ostanke vrtnin, pokošeno travo in druge organske materiale naložimo na kompostni kup. Pomembno je, da ga redno obračamo, saj to pospešuje razkroj in zagotavlja kakovosten kompost za naslednjo sezono.

9. Čiščenje vrtnega orodja

Po zaključku jesenskih opravil je pomembno, da poskrbimo tudi za vrtno orodje. Orodje očistimo, naoljimo in shranimo na suho mesto, saj bo tako bolje pripravljeno na naslednjo sezono. Prav tako lahko pregledamo vrtne stroje, kot so kosilnice, ter jih po potrebi popravimo ali servisiramo.

Čeprav je oktober pogosto povezan s koncem vrtne sezone, je to ključno obdobje za pripravo vrta na zimo in prihodnjo sezono. Z ustrezno nego in skrbjo bodo vaše rastline, gredice in sadovnjak v prihodnjih mesecih bolje pripravljeni na hladno vreme, spomladi pa vas bodo nagradili z zdravim rastjem in bogatim pridelkom.

* Slike so simbolične, Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.10.2024 ob 21:13 opravila gost

      Naj učinkovitejši je "bum efekt" v hladnejšem vremenu deluje bolj počasi !

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.