https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V pričakovanju druge zaporedne podražitve goriv v Sloveniji

21.10.2024 ob 9:47  

Čeprav je cena nafte v zadnjem tednu upadla za več kot pet odstotkov, Slovenijo v torek čaka že druga zaporedna podražitev goriv. Po zadnjih izračunih bo cena bencina dosegla približno 1,50 evra na liter, medtem ko se bo dizel podražil na približno 1,52 evra.


Kljub upadu cen na mednarodnih trgih, bo maloprodajna cena v Sloveniji višja zaradi predhodno višjih povprečnih cen v zadnjem dvotedenskem obdobju, poročajo Moje Finance.

Vpliv dogajanja na mediteranskih trgih

V zadnjih dneh smo na naftnih trgih zaznali znatno znižanje cen 159-litrskega soda surove nafte. Zmanjšanje povpraševanja in optimističnejše napovedi glede napetosti na Bližnjem vzhodu so vplivale na padec cene, ki je dosegla najnižjo točko od začetka septembra. Kljub temu povprečna cena goriv v zadnjih dveh tednih ostaja višja kot v obdobju prej, kar pomeni, da bo to vplivalo na pričakovano podražitev bencina in dizla.

Vlada verjetno ne bo posegla v formulo

Po prejšnjih izkušnjah lahko pričakujemo, da vlada ne bo posegla v izračune cen, če te rastejo. Med poletjem in jesenjo smo videli, da vlada prilagaja cene le takrat, ko bi te morale upasti. Če se bo ta praksa nadaljevala, bo podražitev neizbežna. Za liter bencina pričakujemo novo ceno okoli 1,50 evra, kar je približno pet centov več kot junija, ko so tržne cene začele padati, a to v maloprodaji ni bilo tako očitno.

Dizel se vrača nad 1,50 evra

Podobna usoda čaka tudi dizel. Po napovedih bo cena dizla poskočila za nekaj več kot dva centa na liter, kar pomeni, da se bo po mesecu dni ponovno povzpela nad mejo 1,50 evra, na približno 1,52 evra. Dizel bo tako zopet dražji od bencina, kar je bilo stanje na trgu pred poletjem. Razlika med ceno dizla in bencina bo ostala pri približno treh centih.

Ta podražitev prihaja kljub izrazitemu padcu cen goriv na svetovnih trgih v poletnih mesecih, ki so bili v Sloveniji manj očitni zaradi državnih ukrepov na področju trošarin in dajatev. Predpostavlja se, da bo podražitev realizirana, če vlada ne bo v zadnjem trenutku posegla v formulo za izračun reguliranih cen.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2024 ob 10:35 gost

      Golobisti plešite ali so že žuljavi podplati ,,,,,ja za vtičara pa boste potrpeli ...vas svetec je in odrešitelj ..... stručko na vseh področjih

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2024 ob 11:03 s gost

      Potrebujejo keš, keš isuse , isuse

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2024 ob 11:08 X gost

      Lažnivi vtičar krade kot sraka to mu je očitno prirojeno ,ne ve pa kaj je delo z lastnimi rokami .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.10.2024 ob 12:05 gost gost

      BEDAK LEJVI KA MA JANŠA ZDAJ Z GORIVOM ČI JE VAŠ GOR PUNITE ŽEPE KAK ŠE DOLGO ENKRAT DE DOVOLJ SRANJA Z CENAMI

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2024 ob 16:50 123 gost

        Crkni budalo, goriva ni dvigoval ne Janša in tudi ne Golob ampak trgovci in ti isti ljudje si polnijo žepe

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.10.2024 ob 13:56 gost

      123 TI ŠE NISI DOJEL ,DA SI NAJVEČJO TELE SRBSKO !!!!! 11:53 in 11:55

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.10.2024 ob 13:58 j. gost

      Tako je gost ob 13:56

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.